Какво се случва с Германия? Все повече хора в страната си задават този въпрос. Експериментите в Бундестима не работят, резултатите са от лоши, по-лоши, а до европейското първенство, на което сме домакини, остава по-малко от година. Селекционерът Ханс-Дитер Флик пък може да се превърне в най-лошия в историята. Какво става?

През 2023 година Германия изигра пет контроли. Победа срещу Перу (2:0) и загуби от Белгия (2:3), Полша (0:1) и Колумбия (0:2). Бяхме на косъм от поражение и от Украйна – 1:3 до 82-ата минута, но се спасихме (3:3). За година и половина радостта е малко – в 17 мача само пет победи, три от които в контроли и 5 загуби. Основният успех беше преди година – 5:2 срещу Италия в Лигата на нациите. Тогава водехме с 5:0 до 69-ата минута…

Бундестимът се провали на световното първенство в Катар, където не излезе от групата. В Лигата на нациите също не успя да стигне до полуфиналите за сметка на Италия. Проблемът изглежда още по-глобален, ако си спомним, че в последните три големи турнира Германия изигра само един мач в елиминациите, достигайки до 1/8-финала на Евро 2020. На мондиалите в Русия и Катар приключихме в групите.

Флик е начело на националния отбор от две години, поемайки поста от Йоахим Льов. Под негово ръководство Бундестимът изигра 24 мача и спечели половината. При Ханзи средно спечелените точки са 1,79, по-лоша е статистиката единствено на Ерих Рибек (1,50). Той пое отбора след напускането на БертиФогтс (между другото лидер с 2,20 т.) през 1998 г. и с него бяха спечелени 10 мача от 24. Тогава Германия трудно се класира за Евро 2000, без да победи конкурента Турция (0:1, 0:0), но се провали на самия турнир, като спечели само точка в група с Румъния (1:1), Англия (0:1) и Португалия (0:3 с хеттрик на Сержио Консейсао).

Това обаче бе случай, в който числата не казват цялата истина. Малко по-добра е статистиката при Руди Фьолер (1,85), а с него отборът игра на финал на световното първенство две години по-късно. Франц Бекенбауер е с 1,89, но с него станахме световни шампиони. Юрген Клинсман със средно 2,06 е още по-високо, макар и само с бронз на домашното световно първенство през 2006-а. Флик обаче не повтори нито един титулярен състав за петте мача през 2023 г. Селекционерът все още търси правилната комбинация, така че ще продължи да експериментира.

Германия игра 4-4-2 срещу Перу и Белгия през пролетта. С дуо нападатели Вернер-ФюлкругВирцатакуваше отляво, а Раум и Волф бяха на бековете. Останалото – експерименти с центъра на защитата и халфовата линия, както и с позицията на десния полузащитник. В последните 3 контроли Флик заложи на трио в отбраната, но в различни комбинации. Дори срещу Колумбия в тази позиция са озова Емре Джан. В мача срещу Полша Флик направи 9 промени в състава в сравнение с предишния с Украйна. Срещу Колумбия пък пусна 6 нови играчи. Постоянно въртене, което допълнително обърква футболистите.

Прави впечатление много несигурната игра в защита, което е причината Германия да инкасира толкова голове. Срещу Белгия Караско твърде лесно преодоля Волф и отбеляза, а след това Лукаку и Люкебакио изскочиха сами срещу Тер Щеген. Волф бе крайно неубедителен и срещу Украйна, та се наложи Гинтер да поправя грешките му.

Ако съперникът играе рязко и бързо, което особено демонстрира Белгия през пролетта, тогава защитата на Германия страда. Нищо чудно, че именно в тази зона Флик експериментира най-много. Не всичко е в тъмни краски, има и позитиви. Например срещу Полша всички харесаха играта на 21-годишния Малик Тиау. Той дебютира, но вече има големи надежди.

Директорът на националния отбор Руди Фьолер очаквано защити Флик. „Той постоянно се опитва и опитва, но качеството на играчите не е това, което беше преди няколко години. Определено няма да видим някои от тях през септември“, заяви шампионът от Мондиал’90.

Журналистът от „Кикер“ Оливер Хартман разкритикува експериментите на Флик, като ги нарече глупави, и не скри изненадатаси от позицията на Джан (в центъра на защитата) и Гюндоган (отляво в атака) в мача с Колумбия.Самият Ханзи след мача с Полша обясни: „Малко ни липсва късмет. Мога да разбера хората. Но ние сме в процес и в този процес има етапи, които протичат точно така“.Националът Леон Горецка сравни ситуацията с клуба: „До известна степен е подобно на Байерн – всяко малко нещо е насочено срещу вас. Сега всичко върви срещу нас“.

Уволнението на Флик обаче засега е изключено. „Това не подлежи на дебат. Флик е абсолютно най-добрият треньор, който всеки ден мисли с треньорския си щаб как можем да играем добре на Евро 2024. Разбира се, неприятно е, че го критикуват. Но той е професионалист. Такава е треньорската съдба – в Бундеслигата или в националния отбор трябва да можеш да издържиш“, заяви Фьолер.

През септември Германия ще играе у дома с Япония и Франция. Мачът на 12-и с французите е от особено значение –това ще е тест как ще изглежда отборът срещу топотбор. Бундестимът ще завърши годината с гостуванена САЩ през октомври. Времето до Евро 2024 неумолимо изтича, а домакинът на турнира продължава да търси лицето си.

 

Материал на Дойче Веле,превод на "Тема спорт"