Сгушено в подножието на баската провинция Гипускоа (Сев. Испания) се намира малкото и целунато от слънцето градче Толоса. Там, край спокойните брегове на река Ория хиляди хора се събират всяка година, за да научат повече за традиционното местно куклено изкуство. Центърът е дом на безброй дървени марионетки и реалистични фигурки, които отдавна са се превърнали във визитна картичка за града.

Може би е символично, че най-известният син на Толоса също е направил име с дърпане конците, но не на кукли, а на терена. Способността на Чаби Алонсо да кара хората около него да танцуват го изведе до бляскава 18-годишна кариера. Баскът е и единственият „ученик“, попивал знания от всички майстори на модерната игра – Рафа Бенитес, Жозе Моуриньо, Карло Анчелоти и Пеп Гуардиола, без да споменаваме Джон Тошак, Висенте дел Боске или Луис Арагонес. Баща му Перико също е известен бивш халф (шампион със Сосиедад и Барса), а Шаби използва всяка възможност да се учи.

„Опитвах се да бъда любопитен. Винаги се опитвах да задавам въпроси и да бъда близо до наставниците, защото вече имах желание да бъда треньор”, разкрива испанецът. Така, когато кариерата му на играч приключва в Байерн през 2017 г., вече е ясно, че дърпането на конци ще продължи, но вече в нова роля.

„Сигурен съм, че Чаби ще стане велик треньор, защото ми напомня на Гуардиола, който беше станал наставник още на терена“, пророкува Моуриньо през 2010 г. Думите му са подкрепени от самия Пеп, който рядко греши с преценките си…

След като си взима една година почивка, посветена на семейството и страстта към мотоциклетите баскът обяснява иронично: „Имах мотор от много години, но в договорите на повечето играчи е посочено, че не можеш да го караш”. Първата му роля в треньорството е успех – извежда юношите на Реал М до 14 г. до титлата. После се захваща с дубъла на Реал Сосиедад, с който постига историческа промоция в Сегунда дивисион (за първи път от 59 години).

Мелницата за слухове е завъртяна, но Алонсо осъзнава, че има много да учи. Промоцията е последвана от бързо изпадане, което не пречи на баска да си намери нова работа… В началото на сезон 2022/23 Леверкузен решава да уволни Херардо Сеоане след 1 победа за 8 кръга в Бундеслигата. „Идването на Алонсо ни шокира всички”, признава журналистът Филип Аренс от „Шпорт Билд“, но по-късно става ясно, че спортният директор Симон Ролфес е проучвал тайно ангажирането на испанеца.

„Възприе се като риск, защото Алонсо беше голям играч, познаващ Бундеслигата от времето си в Байерн, но като треньор му липсва опит. Особено когато става дума за отбор, намиращ се на предпоследно място и борещ се оцеляване”, коментират в Германия.

Дори знаменитият Клаус Топмьолер, извел аспирините до анти-требъла през 2002 г., в началото е изненадан, а бившият национал Ефенберг предупреждава, че „големите имена не гарантират успех” и Алонсо рискува да последва примера на Марк ван Бомел, който се задържа по-малко 5 месеца във Волфсбург (2021).

Едно от важните неща обаче е комуникацията и Чаби прави всичко да говори на езика на местните. „Бяхме казали на клуба, че ще се радваме да общуваме на английски, ако за него е по-удобно, но от самото начало той сам настояваше да говори немски и се справи добре”, разказва Филип Аренс.

Първият тест е спечелен – 4:0 над Шалке, но следва разгромно поражение с 1:5 от Айнтрахт, а от следващите 2 двубоя с Волфсбург и Лайпциг е завоювана само точица. Баскът вече е наясно, че нещата трябва да се променят, поради което отхвърля схемата 4-2-3-1 и започва да налага 3-4-3 с изискването за бърз, атакуващ футбол и акцент върху притежанието.

Промяната светкавично носи ефект и Леверкузен разбива Унион с 5:0. Следват още 2 успеха над Кьолн и Щутгарт, а Алонсо използва паузата по време на Мондиал 2022, за да изгради специална връзка с един от най-големите таланти – Флориан Вирц. Наставникът дори се включва лично на тренировка в почивния си ден, за да даде пример и да вдъхнови младока. Той пък му се отблагодарява и след дълго лечение се завръща с асистенция при 2:0 у дома над Бохум. Успехите стават 5 поред, а тактическите промени на Алонсо са все по-забележими. Леверкузен доминира в притежанието, движи топката бързо в половината на противника, „разширява” максимално игрището и създава ситуации за бързите нападатели Муса Диаби и Вирц от дълбочина. Когато не притежава топката, отборът е трудолюбив и знае точно какво се изисква във всяка фаза.

„Със сигурност Алонсо се е възползвал от знанията на треньорите, с които е работил – смята Топмьолер. – Иска от отбора да бъде смел и да атакува джобовете с празни пространства, както го прави Пеп. Отзад са компактни и дисциплинирани като състав на Моуриньо, а Шаби е взел и от спокойствието на Анчелоти. Що се отнася до усещането за смени, неутрализирането на силните страни на съперника и напипването на слабостите му, вече се усеща почеркът и на Бенитес.”

Пролетната серия на Леверкузен през 2023 г. включва победи над Байерн и Лайпциг, както и спечелването на 20 точки от възможни 24. Толкова голям е обратът на събитията, че алтернативно класиране, показващо само мачовете, в които Алонсо е начело, показва, че аспирините вече са част от Топ 4.

Леверкузен е на косъм от финал в Лига Европа, но 72% притежание и 23:1 удара не стигат за отстраняването на Рома. Така трофей няма, но в Германия виждат предпоставките Леверкузен да направи още по-голям скок през 2023/24. Целите, върху които Чаби съсредоточава селекцията, са намиране на ляв уинг-бек (Грималдо от Бенфика), нападател за заместник на продадения Диаби (Бонифейс от Сен Жилоа) и нов халф, който да диктува темпото – Гранит Джака от Арсенал.

Усетил, че отборът е твърде млад, баският специалист го подсилва с по-опитни фигури именно като Джака (31 г.), Грималдо (28) и Хофман (31). Увеличаването на средната възраст не е популярен похват, но е печеливш ход за аспирините, които все още не познават вкуса на поражението. Все по-ясно се вижда краят на 11-годишната хегемония на Байерн, а в основата на успехите са именно новите – Бонифейс блести с 16 гола и 8 асистенции, Хофман и Грималдо с по 10 попадения и 11 паса. Голямото откритие обаче е ветеранът Джака, превърнал се в „допълнителен треньор на терена“ и „мозъка на Леверкузен“.

Играчите, които са в тима по-отдавна, също повишиха нивото. Джонатан Таа е стълб в отбраната, десният бек Фримпонг е машина за пробиви, а вече 20-годишният Вирц завърши първия полусезон в Топ 3 по асистенции, ключови пасове, дрибли и спринтове.

„Алонсо обяснява нещата просто и дори ги показва лично на тренировките”, хвали го Джака, а популярност добиха няколко клипчета, на които баскът разсича защитата с пасове. „Не трябва да го казвам, но наистина ми липсва да играя”, признава Алонсо, чиято основна задача сега е да държи всички здраво стъпили на земята.

 

Материал на FOUR FOUR TWО

Превод на "Тема спорт"

* заглавието е на Gol.bg