Най-добрият български биатлонист Владимир Илиев направи най-силното си състезание от началото на сезона в Световната купа, след като завърши на 13-о място в преследването на 12.5 километра в Оберхоф.

Родният ас допусна само една грешка на първата си стрелба, което му позволи да спечели 18 позиции спрямо резултат си от спринта в петък. Илиев финишира на 1:31.8 зад победителя Кентан Фийон Майе, който направи две наказателни обиколки, отново на първа стрелба.

Победата в днешния ден буквално му бе подарена от руснака Александър Логинов, който допусна цели три грешки в последната си визита на рубежа. Преди това победителят от спринта свали 14 от първите си 15 мишени, но провалът на последна стрелба го прати чак на петата позиция на финала.

Пред него на второ място се класира Себастиан Самуелсон от Швеция, а норвежците Тарей Бьо и Стурла Холм Легрейд решиха с финален спринт спора за третото място. Той бе спечен от бившия носител на големия кристален глобус Бьо, а младият викинг остана четвърти.