Кентен Фийон Майе завоюва своята трета поредна победа в Световната купа по биатлон, като триумфира и в преследването на 12.5 километра в Руполдинг (Германия).

Французинът допусна по една грешката в първата и последната стрелба, но и това е му попречи да триумфира с аванс от 8.8 секунди пред Александър Логинов, който направи една наказателна обиколка.

Състезанието бе много успешно за руснака, който бе 32-и в спринта в четвъртък, но успя да спечели 30 позиции в днешния ден. Последен на подиума се качи белорусинът Антон Смолски, който бе трети и в спринта и днес завъртя допълнителни 300 метра. 

Четвърти е вторият французин Симон Дестьо, който също бе с две грешки, а пети е литовецът Витаутас Стролиа, който започна последната обиколка на втора позиция. Той обаче не успя да задържи зад себе си Логинов, Смолски и Дестьо, които показаха много по-високо темпо.

Единственият българин Владимир Илиев се класира на 43-а позиция, от която и започна състезанието. Българинът направи общо пет наказателни обиколки, а от неговото време на финала бяха извадени 15 секунди. Причина затова бе фактът, че при пристигането си за първа стрелба Илиев трябваше да чака освобождаването на коридор, на който да легне, тъй като времената на старта бяха много близки. Въпреки това той отново остана извън зоната на точките.

След края на петия от общо девет кръга за Световната купа начело в генералното класиране с 581 точки е Фийон Майе, втори с 484 е Себастиан Самуелсон (Швеция), който днес завърши седми с три грешки. Трети с пасив от 111 спрямо лидера в неговият сънародник Емилиян Жаклен, който днес пресече финала на 20-а позиция, след като потегли 53-и и завъртя две наказателни обиколки.

В битката за малкия глобус в дисциплината лидер след четири победи от пет старта е Фийон Майе, който има събрани 265 пункта. Втори с 222 е Самуелсон, а тройката със 179 затваря Жаклен.

Следващата седмица състезанията се прехвърлят в Анхолц-Антерселва (Италия), където ще са последните стартове преди Олимпийските игри в Пекин другия месец. В Южен Тирол ще има състезания в дисциплините индивидуално, щафета и масов старт, а програмата при мъжете започва в четвъртък от 15:15 часа българско време с втората и последна за сезона индивидуална надпревара на 20 километра.