Норвежкият биатлонист Йоханес Тингнес Бьо спечели преследването за мъже на 12,5 километра в Холменколен, в покрайнините на Осло.

За Бьо това e 15-а победа за сезона в Световната купа през този сезон в индивидуален старт, като той има и още три победи на световното първенство.

Само в дисциплината преследване 29-годишният носител на Световната купа има седем победи в осем проведени състезания, в това число и в старта от световното първенство в Оберхоф, в който взе златото.

Бьо направи само една грешка при стрелбата и завърши с време от 32 минути и 34 секунди.

Последната обиколка за Бьо бе триумфална, като повече от 500 метра преди края той взе норвежкото знаме, а на финалната правя спря, за да бъде поздравен от препълнените с фенове трибуни.

На второ място финишира французинът Кентен Фийон-Майе. Носителят на Световната купа за миналия сезон бе безгрешен в стрелбата, но въпреки това остана на 32.7 секунди от първата позиция.

Трети завърши още един представител на домакините - Стурла Холм Лагрейд, който с една грешка приключи на 49.1 секунди от Бьо.

Германецът Бенедикт Дол с две грешки в стрелбата финишира четвърти на 55.3 секунди от победителя, като бе последният от участниците, доближил се на по-малко от минута от първата позиция. Пети с една грешка е французинът Фабиен Клод, а шести без нито един пропуск остана швейцарецът Никлас Хартвег.

Българският представител в днешния старт Владимир Илиев завърши на 29-о място. Илиев стартира от 34-та позиция и с три грешки в стрелбата остана на 3:06.6 минути от победителя Бьо.

В неделя предстои последното състезание за сезона при мъжете - масовият старт на 15 километра. Преди него в генералното класиране Бьо е лидер с 1499 точки. Втори с 1053 е Лагрейд, а трети с 875 точки е още един норвежец - Ветле Шастад Кристиансен.

Илиев е 41-ви с 89 точки, което ще бъде и финалният актив за него през сезона, тъй като по регламент в масовия старт участват само първите 30.

Крайното класиране в дисциплината преследване изглежда по следния начин: победител е Йоханес Тингнес Бьо с 600 точки, следван от Лагрейд с 425 и Фийон-Майе с 295. Владимир Илиев приключва на 41-во място с 41 точки.