Норвежецът Ветле Шастад Кристиансен постигна петата победа в кариерата си в индивидуалните стартове от Световната купа по биатлон за мъже. В германския курорт Руполдинг той стигна до първия си триумф за сезона в спринтовата надпревара на 10 километра.

Въпреки добрите условия, 31-годишният Кристиансен бе един от малкото биатлонисти, които преминаха трасето с десет повалени мишени и нито една грешка в стрелбата. Той постигна време от 22 минути и 27.2 секунди, което бе недостижимо за конкурентите му.

Втори с една грешка в стрелбата завърши Томазо Джакомел. 23-годишният италианец показа страхотно бягане и изостана на 16.9 секунди от победителя Кристиансен.

Трети на 20.1 секунди без грешка в стрелбата е норвежецът Тарей Бьо, който зае последното място на подиума с аванс от едва 0.8 секунди пред французина Емилиен Жаклен, който се нареди четвърти. На пето място остана норвежецът Йоханес Дале. Той сбърка цели два патрона, но показа най-добри бегови умения в днешния ден сред всички 104 участници и изостана от победителя Кристиансен на едва 23 секунди.

Последната позиция в топ 6 е за германеца Юстус Щрелов, който с един пропуск остана на 33.8 секунди изоставане. От българите най-напред завърши Владимир Илиев. 36-годишният Илиев пропусна две мишени на прав и изостана на 1:49.6 минути от първото място, като се нареди 47-ми. С две грешки Антон Синапов остана на 85-о място, докато с четири пропуска Константин Василев е 102-ри.

В класирането за Световната купа води Йоханес Тингнес Бьо с 611 точки. Днес той остана девети с един пропуск в стрелбата. Втори с 557 точки е брат му Тарей Бьо, а в топ 3 с 499 точки се намести и Йоханес Дале. Топ 5 се допълва от още двама норвежци - Ендре Стрьомсхайм и Стурла Лагрейд с 495 и 482 точки съответно.

В дисциплината спринт води Тарей Бьо с 288 точки, пред германеца Бенедикт Дол с 269 и Стурла Лагрейд с 252. В неделя е следващият старт при мъжете - преследването на 12,5 километра, отново в Руполдинг.

БТА