Томас Тухел и Челси все още са в розовия си период. Откакто германецът наследи уволнения през януари Франк Лампард, сините нямат загуба във Висшата лига (4-1-0). Мнозина са обнадеждени, че мениджърът е сънародник на последните скъпи покупки Тимо Вернер и Кай Хаверц, а отборите му играят мощен атакуващ футбол. Но феновете на Челси трябва да са наясно, че техният клуб е назначил странен треньор, който е влизал в конфликт с ръководствата на всички отбори, които е водил.

Когато Тухел все още беше местна германска знаменитост, мнозина го сравняваха с Юрген Клоп. Тогава наистина изглеждаше, че имат много общи неща: не са играли на високо ниво, започнаха да тренират в Майнц и станаха звезди в Дортмунд. Но ако са братя, то Томас е по-ядосаният. Кристиан Хайдел (спортният директор на Шалке и приятел на Томас) деликатно го нарича "малко луд".  Всъщност Тухел има труден характер, поради което треньорът не е стоял дълго време в нито един клуб с изключение на Майнц. Проблемът на Томас е неговият феноменален инат и липса на гъвкавост.

Общото заключение на критиците му: треньорът е сигурен, че мнението му е единственото правилно, и когато не са съгласни с него, се включва режимът на истерия, изтичане на информация към медиите и тормоз. Но футболът е колективен спорт. Мениджъри, скаути и треньори участват в управлението на клуба, а играчите не са бездушни роботи. Но Томас рядко приема чуждата позиция, когато противоречи на неговата. 

Първите проблеми възникнаха в Майнц. Тухел беше 36-годишен начинаещ треньор с опит като сервитьор, но дори и в този статус много се караше. При него играчите прогресираха и преминаваха в поголеми отбори, но след това си спомняха предимно лоши неща за него.

"Тухел е причудлив и нацупен диктатор със странности", казва вратарят Хайнц Мюлер. - Имам чувството, че е и отмъстителен. Когато в тренировките някои от момчетата не успяваха, той започна да търси виновните, приемайки го лично." 

"Тухел беше толкова придирчив към играчите, че мнозина не издържаха", добавя анонимен играч на Майнц в интервю за "Гардиън". През 2014 г. Томас напуска Майнц като един от двамата най-добри треньори в историята му. Махна се, след като клубът отказа да купи играчите, които искаше. Репутацията му често влияе на оценката на действията му. Но има и друга гледна точка. Биографът на Тухел Маркус Кауфман е уверен, че Томас се е уморил да дърпа клуб, който продава силните си играчи и когато не получи гаранции за укрепване на състава, напусна.

В Борусия Тухел разкри напълно своята противоречивост. Като треньор той беше дори по-добър от Клоп в някои аспекти: наложи разпознаваем стил, изведе няколко играчи на най-високо ниво и стана най-успешният сребърен медалист в историята на Бундеслигата (78 т. - повече, отколкото в първия шампионски сезон на Юрген). Две години по-късно той се скара с всички.

Трансферите са най-болезнената тема за Тухел, но когато исканията му се игнорират или се купуват ненужни играчи, това предизвиква болезнени реакции у Томас. Той знаеше къде отива и преди да подпише, поиска гаранции от генералния директор Ханс-Йоахим Вацке, че няма да бъдат продадени наведнъж лидери в един трансферен прозорец. Така Мхитарян, Хумелс, Обамеянг, Гюндоган, Шмелцер и други записаха най-силния си сезон в кариерата. Лятото на 2016-а Вацке и спортният директор Михаел Цорк нарушиха обещанието и продадоха Мхитарян, Гюндоган и Хумелс за 100 млн. евро. Вместо това му доведоха 9 нежелани футболисти, а Тухел побесня. 

Ян-Хенрик Грушецки (бивш шеф на ултрасите, а тогава консултант в борда на директорите) разказа пред The Athletic, че в пристъп на ярост към ръководството Томас написал гневен sms, критикувайки Цорк до агента си, но по грешка го изпратил на самия Михаел и това сложи край на отношенията им.

Заради Тухел Дортмунд загуби един от най-ценните си служители - суперскаута Свен Мислинтат (открил Кагава, Левандовски и почти останалата част от бандата на Клоп). Според "Шпигел" проблемите започнали след неуспешното привличане на испанеца Оливер Торес през януари 2017 г. Мислинтат провел преговорите, Тухел нямал нищо против, но в последния момент променил мнението си и трансферът пропадна. Свен беше възмутен, но вместо да обясни, Томас просто му забрани да ходи на тренировките. Шефовете застанаха на страната на Тухел и Мислинтат си тръгна.

Служителите на Борусия припомнят, че Тухел веднага побеснявал, ако нещо не му хареса. Той също така никога не е търсил контакт с феновете и пропусна голямото събитие - 50-годишнината от триумфа за КНК през 1966 г. "Тухел никога не се е стремял да стане част от историята на клуба", смята Грушецки.

Мнозина играчи на Дортмунд признават, че Тухел е топтреньор, но непоносим човек. "Що се отнася до футбола, Томас е непостижим, спомня си вратарят Роман Вайденфелер в интервю за The Athletic. - Обучението му беше изключително, той е истински мечтател. Но на ниво човешки отношения някои неща не се получиха."

След първия мач в Борусия Тухел се нахвърли с публична критика към капитана Хумелс. Преди финала на Купата на Германия през 2017 г. Томас изведнъж отстрани напълно здравия Нури Шахин от групата, въпреки контузията на другия халф Юлиан Вайгъл, припомня "Тема спорт". Играчите не приеха решението и след победата открито възроптаха. Ето как неформалният лидер Шмелцер отговори на въпроса за Шахин: "Попитайте треньора. Всички се застъпваме за Нури." "Бях шокиран, когато научих, каза Марко Ройс. - Не разбираме какво става."

Тухел точно бе характеризиран от Юлиaн Нагелсман, с когото се засякоха в Аугсбург: "Томас има ожесточена енергия, с която помага на отборите си. Но понякога възникват проблеми с нея. Той е от онези треньори, които или се разбират с всички, или с никого."

Друг неприятен навик: Тухел излага на обществеността поверителна информация, свързана с Борусия и ПСЖ. През април 2017 г. до автобуса на отбора, при тръгване за мача срещу Монако в ШЛ, избухна бомба. Само Бартра бе по-сериозно ранен, но играчите бяха в шок. "Минути след експлозията ни попитаха дали можем да играем. Сякаш по автобуса ни бе хвърлена бутилка бира", възмути се Тухел. После отборът научи, че Вацке и Цорк са се договорили мачът да се състои ден след инцидента, което не се хареса на треньора.

Два месеца Томас повтаряше пред медиите, колко лошо било това решение и разкриваше комуникацията си с Вацке. В някои интервюта Томас буквално вървеше по ръба: "Причината за нашето несъгласие е, че аз бях в автобуса, а не Вацке."

В ПСЖ на германеца също му липсваха търпение и дипломатичност. След миналото лято той публично се възмути, че толкова играчи са напуснали (Кавани, Тиаго Силва, Чупо-Мотинг, Мюние и Хесе), без да им се намерят заместници. Това разруши и без това напрегнатите му отношения със спортния директор Леонардо.

Поведението на Томас изглежда много нелогично: предоставяйки информация на обществеността, той не постига желаните цели, а само влиза в открит конфликт и ускорява раздялата.

Материал на "Билд"