Как само за няколко месеца Томас Тухел изстреля Челси на победния път...

Малко след победата на Челси над Манчестър Сити в полуфинала за Купата на Англия, треньорът на сините Томас Тухел едва сдържаше вълнението си от въздействието, което тази победа ще окаже върху отбора му.

„Това ще бъде огромен тласък за нашето самочувствие, напредък и развитие“, каза той на пресконференцията след мача. „Отборът ни е млад, с млади играчи, така че за нас е важно да преживеем това заедно.“

Доброто настроение на Тухел е напълно разбираемо. Челси премина през редица изпитания, откакто той пое поста през януари, но побеждавайки предполагаемия бъдещ шампион Манчестър Сити, те се справиха с най-трудното от тях.

Предизвикателството за Тухел обаче сега е да оправдае очакванията. Феновете вече правят сравнения с 2012 г., когато решението на Челси да замени Андре Виаш-Бояш с Роберто Ди Матео през март същата година доведе до спечелването на ФА Къп и Шампионска лига.

Тухел пристигна на Стамфорд Бридж в края на януари след уволнението на Франк Лампард и предизвика обрат в състоянието на клуба. Отборът стигна до финала за ФА Къп, ще играе срещу Реал Мадрид на полуфинала в Шампионската лига и може да се върнат в топ 4 на Висшата лига с победа над Брайтън във вторник.

Всичките 10, потенциално 11, от оставащите мачове са от изключително важно значение, но нито един, включително и този срещу Реал Мадрид, няма да предизвикват страх, както беше преди началото на годината, когато неспособността на Челси да побеждава по-силните отбори често беше подчертавана. До 21 декември Челси взе само три точки срещу тимовете от топ 10 във Висшата лига, като успя да победи Уест Хям с 3:0.

Никой не говори за неспособността на Челси да се справи сега. Само за три месеца Тухел записа победи над Тотнъм, Ливърпул, Атлетико Мадрид (два пъти), Евертън, Порто и Манчестър Сити. В тези седем двубоя, Челси не само не допусна гол, но техните опоненти са регистрирали само 16 изстрела към вратата, като пет от тях бяха от Порто в загубата им от първия мач с 2:0.

Към списъка на победените мениджъри са имена като Жозе Моуриньо, Юрген Клоп, Диего Симеоне, Карло Анчелоти, а сега се добави и името на Пеп Гуардиола.

Саймън Джонсън, The Athletic
Превод на Gol.bg