Британският премиер Борис Джонсън ще проведе среща днес с представители на Английската футболната асоциация, на Висшата лига и на фенклубовете, за да обсъди предложението за европейска Суперлига. По-рано премиерът нарече „нелепо“ решението за учредяването на тази лига, в която има 6 английски отбора.

12-те клуба, основатели на европейската Суперлига, срещат твърд отпор. Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес бе цитиран да казва, че една от основните причини за създаване на лигата, в която участва неговия клуб е, че „младите хора вече не се интересуват от футбол и това ще спаси играта“.

Това обаче далеч не се споделя от футболни експерти, клубове и фенове на Острова, които казват, че за всички останали извън лигата това е нечестна конкуренция, която лишава отборите от европейски футбол на високо равнище.

Критиците казват, че новата лига може да измести съществуващата Шампионска лига и да разруши сегашната футболна пирамида, в която отборите се класират по-напред или изпадат на базата на заслуги и представяне.

Борис Джонсън пише днес в таблоида „Сън“, че е „ужасен от последиците за останалите клубове в страната“. В пряко послание към феновете той посочва: „Това е вашата игра и можете да бъде сигурни, че ще направя всичко по силите ми да покажа директен червен картон на тези нелепи планове“.

Принц Уилям, който е президент на футболната асоциация, каза, че напълно споделя загрижеността на феновете, информира БНР. По-рано президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че в основата на учредяването на европейската Суперлига са единствено парите и печалбите и заплаши да не допусне играчите, които вземат участие в нея да играят в националните си отбори.