Челси разби с 4:0 Ювентус на своя стадион "Стамфорд Бридж" и се класира за 1/8-финалите на Шампионска лига.

Първенецът на Европа доминира през целия мач и успехът можеше да е още по-изразителен. Трево Чалоба откри резултата в 25-ата минута, а след почивката лондончани тотално се развихриха.

Първо Рийс Джеймс се разписа за 2:0, после и Калъм Хъдсън-Одой беше точен след асистенция на Рубен Лофтъс-Чийк. Крайния резултат оформи Тимо Вернер в добавеното време. С успеха Челси събра 12 точки, колкото има и Ювентус. Англичаните обаче са лидери в група "Н" заради по-добрите показатели в директните двубои.

В последния кръг Юве приема Малмьо, докато Челси гостува на Зенит Санкт Петербург. 


Ромелу Лукаку се завърна в групата на Челси след едномесечно отсъствие заради контузия, но остана на пейката. В ролята на фалшива деветка започна Кристиан Пулишич, подпомаган по крилата от Калъм Хъдсън-Одой и Хаким Зиеш в схема 3-4-3. В халфовата линия действаха Жоржиньо и Н‘Голо Конте, който не игра при загубата от Юве в Торино с 0:1 по-рано през сезона.

На хартия Макс Алегри започна с 4-4-2 с крила Уестън Маккени и Адриен Рабио заради многото кадрови проблеми. В предни позиции действаха Федерико Киеза и Алваро Мората, а Хуан Куадрадо зае позицията на десен защитник. В отбрана бяха още Леонардо Бонучи, Матайс де Лихт и Алекс Сандро, който получи почивка при успеха с 2:0 над Лацио в Серия "А".

Челси влезе в мача в страхотна форма от осем победи (едната с дузпи) и едно равенство в последните си девет сблъсъка във всички турнири. Юве пък спечели последните си три срещи, но продължава да има проблеми с постоянството.

През първото полувреме на "Стамфорд Бридж" Челси имаше предимство, докато Юве основно се защитаваше и дебнеше за контри. Още в самото начало опасен пробив на Н‘Голо Канте доведе до суматоха, но гостите се справиха.

После удар на Антонио Рюдигер по земя излезе в аут, а в 24-ата минута Рийс Джеймс опита да изненада Войсчех Счесни с удар от фаул, но вратарят внимаваше и изби. Натискът на Челси продължи и се увенча с успех в 25-ата минута.

След центриране от корнер Антонио Рюдигер свали към Трево Чалоба, който със снаряд от точката за дузпата матира Счесни за 1:0! ВАР прегледа ситуацията, защото германецът асистира с ръка, но тя беше плътно прилепена и голът беше признат.

Юве можеше да изравни само 120 секунди по-късно, след като Алваро Мората с елегантно отиграване прехвърли излезелия напред Едуард Менди. Тиаго Силва обаче с чудесна намеса изчисти малко пред голлинията. До края на полувремето Челси продължи да доминира и може да съжалява, че не стигна до втори гол след няколко хубав атаки.

Най-добрият шанс беше в 37-ата минута, когато Джеймс стреля без забавяне към долния ляв ъгъл, но Счесни с чудесна намеса отрази. В добавеното време Юве можеше да изравни, но изпълнението на Родриго Бентанкур от чиста позиция не попадна в целта.

След почивката нещата на терена не се промениха и първо Счесни спаси удар с глава на Силва, после Бентанкур сбърка елементарно при изнасянето. Това позволи на Хаким Зиеш да изведе Калъм Хъдсън-Одой, но изпълнението му беше блокирано от няколко защитници.

В 56-ата минута логичното се случи и Челси поведе с 2:0. Джеймс беше изпуснат отдясно и с изстрел в далечния ъгъл не остави шансове на Счесни за 2:0! Шампионът на Европа продължи да прави каквото си поиска и малко по-късно стигна до трети гол.

След серия къси подавания в наказателното поле, Рубен Лофтъс-Чийк намери Хъдсън-Одой, който без да се забавя стреля за 3:0! До края на мача Менди и Счесни се отличиха с по едно отлично спасяване след удари съответно на Уестън Маккени и Зиеш, а в добавеното време Тимо Вернер оформи крайния резултат. Той беше точен след чутовна грешка на Маккени и асистенция на Зиеш.

Челси – Ювентус 4:0

Голмайстори: 1:0 Чалоба (25), 2:0 Джеймс (56), 3:0 Хъдсън-Одой (58), 4:0 Вернер (90)

Челси: Менди, Кристенсен, Рюдигер, Силва, Джеймс, Чилуел (72-Аспиликуета), Канте (37-Лофтъс-Чийк), Жоржиньо (77-Саул), Зиеш, Хъдсън-Одой (76-Маунт), Пулишич (72-Вернер)
Мениджър: Томас Тухел 

Ювентус: Счесни, Куадрадо (80-Де Винтер), Бонучи, Де Лихт, Сандро, Рабио, Локатели (67-Артур), Бентанкур (59-Дибала), Маккени, Киеза (80-Кулушевски), Мората (68-Кийн)
Треньор: Макс Алегри,

Лондон, ст.: "Стамфорд Бридж"
Съдия: Сърджан Йованович (Сърбия)
Жълти картони: Куадрадо (Ювентус)

Снимка: БГНЕС