Ювентус победи с 2:0 като гост Лацио в едно от двете големи дербита от 13-ия кръг на Серия "А", играно на стадион "Олимпико" в Рим.

И двата гола за "бианконерите" отбеляза Леонардо Бонучи от дузпи, в 23-ата и 83-ата минута. Първият наказателен удар беше отсъден за влизане на Данило Каталди с двата крака срещу Алваро Мората, а вторият за фаул на Пепе Рейна в гръб срещу Федерико Киеза.

С победата Юве събра 21 точки, колкото има и Лацио. Двата отбора делят 5-то и 6-то място в класирането, но могат да бъдат изместени от Рома, който утре гостува на Дженоа. Дебют начело на "грифоните" ще направи легендата Андрий Шевченко. 


Мачът започна с няколко разбърквания и пред двете врати, но без сериозни опасности. Още не беше изминал четвърт час игра, когато Юве направи принудителна смяна. Данило получи разтежение и беше заменен от Деян Кулушевски. Това означаваше, че Хуан Куадрадо ще действа като краен бранител.

В средата на полувремето Данило Каталди посече с двата крака Алваро Мората в наказателното поле. Първоначално главният съдия Марко Ди Бело пусна играта да продължи, но след намесата на ВАР отсъди дузпа. Зад топката застана Леонардо Бонучи, който прати неспасяемо топката в горния десен ъгъл и откри резултата – 1:0!

После Юве се защитаваше отлично и успяваше да се измъкне от дълбоката преса на Лацио, макар и трудно. В 35-ата минута Сергей Милинкович-Савич стреля от дистанция, но право в ръцете на Войсчех Счесни. В 41-ата минута Куадрадо центрира, Алваро Мората засече атрактивно със странична ножица, но в аут.

В 48-ата минута Юве можеше да удвои преднината си след страхотен рейд на Кулушевски, но Пепе Рейна спаси удара на шведския национал. После гостите продължиха да играят перфектно в защита и не допускаха опасности пред Счесни.

В 78-ата минута Милинкович-Савич изведе с глава Ведат Муриджи във вратарското поле, но той не скочи добре и не успя да засече от чистата позиция.

Така се стигна до 83-ата минута, когато "бианконерите" сложиха точка на спора. Куадрадо с чудесен дълъг пас изведе Федерико Киеза. Пепе Рейна излезе неразчетено, нападателят го преодоля и навлезе в наказателното поле, където беше покосен в гръб от испанския вратар.

Юве получи втора дузпа, която Бонучи изпълни по идентичен начин като първата и оформи крайното 2:0!

Лацио – Ювентус 0:2

Голмайстори: 0:2 Бонучи (23-д, 83-д)

Лацио: Рейна, Хисай, Фелипе, Ачерби, Ладзари, Милинкович-Савич, Каталди (84-Башич), Алберто, Андерсон (75-Моро), Педро, Дзакани (68-Муриджи)
Треньор: Маурицио Сари

Ювентус: Счесни, Данило (13-Кулушевски), Бонучи, Де Лихт, Пелегрини, Куадрадо, Маккени, Локатели (89-Бентанкур), Рабио, Киеза, Мората (74-Кийн)
Треньор: Макс Алегри

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Марко Ди Бело
Жълти картони: Хисай, Рейна, Каталди, Алберто, Сари (Лацио); Куадрадо, Алегри (Ювентус)  

Снимка: БГНЕС