Дългоочакваният момент настъпи! Днес от 13.00 часа българско време в Нион стартира жребият за осминафиналите в Шампионската лига, където вече няма място за сметки.

Груповата фаза на турнира отново взе свидна жертва и този път за първи път от 20 години насам това е 5-кратният първенец на Европа - Барселона. Каталунците не успяха да се преборят с Байерн Мюнхен и Бенфика и през пролетта ще играят в Лига Европа.

Голям срам бра и 7-кратният шампион на континента Милан, който все пак имаше минимални шансове за излизане от групата в края, но този сезон вече ще мисли само за представянето си на Ботуша.

Сред последните 16 останаха четири отбора от Англия, три от Испания, по два от Италия, Франция и Португалия, както и по един от Германия, Нидерландия и Австрия. 

Интересното е, че за първи път от създаването на Шампионската лига цели три клуба спечелиха своите групи с пълен актив от 18 точки - носителите на общо 16 титли на Европа Байерн Мюнхен, Ливърпул и Аякс. Всички те ще бъдат в урната на поставените за жребия. 

Елиминационните дуели ще се играят в два мача на разменено гостуване, като в реваншите домакини ще бъдат поставените отбори. Датите за първите мачове са 15/16/22/23 февруари, а за реваншите - 8/9/15/16 март. Отбори от една и съща държава и една и съща група не могат да играят един срещу друг.  

Поставени отбори: Аякс (Нидерландия), Байерн Мюнхен (Германия), Ювентус (Италия), Ливърпул (Англия), Лил (Франция), Манчестър Сити (Англия), Манчестър Юнайтед (Англия), Реал Мадрид (Испания)  

Непоставени отбори: Атлетико Мадрид (Испания), Бенфика (Португалия), Челси (Англия), Интер (Италия), Пари Сен Жермен (Франция), Ред Бул Залцбург (Австрия), Спортинг Лисабон (Португалия), Виляреал (Испания)