Челси победи Палмейрас с 2:1 след продължения във финала на световното клубно първенство, игран в Абу Даби. Така европейският първенец за първи път застава на върха на света.

Началото на срещата беше много динамично и двата отбора се впускаха в бързи атаки, но така и не създаваха нещо опасно. В първия четвърт час "сините" от Лондон имаха предимство по отношение владеенето на топката (62%), но двата им удара не бяха точни.

Бразилците изобщо не изглеждаха безопасни, макар да не демонстрираха решителност в последната третина. Все пак в средата на първото полувреме и те показаха зъби, но фалцовият удар на Дуду профуча покрай дясната сглобка.

Кай Хаверц би покрай целта на два пъти, а после Кристиан Пулишич шутира над напречната греда. Към края на първата част Тиаго Силва заложи на снаряд от дистанция, но топката профуча покрай левия страничен стълб.

Челси напълно заслужено откри резултата десетина минути след подновяването на играта. Калъм Хъдсън-Одой се впусна по лявото крило и центрира в наказателното поле, където Ромелу Лукаку реализира безпощадно с глава.

Пулишич би покрай вратата, а след час игра  Дуду шутира в обсега на  вратаря Менди. С тази разлика, че реферът Крис Бийт реши да разглежда ситуацията на повторение и видя игра с ръка на Тиаго Силва. Рафаел Вейга застана зад топката и реализира дузпата.

Хаверц и Пулишич бяха неточни, а не след дълго дойде и краят на добавеното време. Така срещата влезе в продължения и в 99-ата минута напречната греда спаси бразилците при удара от движение на Пулишич, посрещнат с овации от мениджъра Томас Тухел на пейката. 

В началото на второто продължение Тимо Вернер пробва шут от движение след игра на двойно, но вратарят Вевертон отрази. Не след дълго Хаверц пропусна златен шанс с глава.

В 115-ата минута Луан игра с ръка в наказателното поле на Палмейрас след удар на Аспиликуета и логично реферът посочи бялата точка след нова помощ от VAR. Героят от финала на Шампионската лига за 2021 година Кай Хаверц пое отговорността и не сбърка, намирайки левия ъгъл - 2:1!

В 126-ата минута Луан получи и директен червен картон заради балтия срещу Хаверц.

Челси - Палмейрас 2:1

1:0 Ромелу Лукаку - 55'
1:1 Рафаел Вейга - 64', дузпа
2:1 Кай Хаверц - 117', дузпа