Професионалните футболисти не бива да се затварят в себе си при проблеми с психическото здраве и трябва да потърсят помощ, заяви английският национал Бен Чилуел. Той също премина през тежки периоди в последните години и го направи с помощта на други хора.

"Аз лично говоря с някого по темата в продължение на години. Митът за това, че професионалните футболисти не се нуждаем от такива неща, трябва да изчезне. Гарантирам ви като човек, който минава през това, че откритият и честен разговор ми помага. Той може да помогне на всички. Нещото, което пречи, е стигмата по този въпрос", заяви той, цитиран от агенция АП.

Чилуел се завърна в състава на Англия след контузия, която го спря от участие на Световното първенство в Катар. Той бе в отбора за Евро 2020, където обаче се наложи да прекара известно време в изолация заради контакт със заразения с Ковид-19 шотландски национал Били Гилмор. Чилуел не игра на турнира, в който Англия загуби срещу Италия с дузпи на финала.

26-годишният защитник пропусна и голяма част от миналия сезон заради контузия.

"Последните години бяха трудни чисто психически. Всеки футболист минава през периоди в кариерата си, когато среща такава психологическа блокада. За да я прескочиш, трябва да бъдеш упорит и силен. Така гледам и към контузиите, и към пропуснатото световно първенство. Опитвам да мисля какво ще се случи след това и да извадя някакви позитиви", заяви той преди мачовете с Италия и Украйна.

Чилуел изгледа като зрител загубата на Англия срещу Франция на Мондиал 2022. 

"Трябва да оставим това зад гърба ни. Мисля си, че специално от този мач можем да извадим положителни неща, защото бяхме по-добрият отбор и трябваше да спечелим. Дано това ни даде самочувствие, защото трудните мачове започват отново", добави Чилуел.