Накъдето и да погледнете, има пулсиращи брилянтни истории на 1/4-финалите в Шампионска лига. Вземете Бенфика, който всеки сезон разпродава звездите си, но въпреки това е сред европейския елит. Имаме три италиански клуба в тази фаза за първи път от 17 години, което е истински ренесанс за Серия А. Сред тях е и Наполи, който е в непозната територия, тъй като за първи път е тук. Логично вниманието на почти всички е насочено към суперсблъсъка Ман Сити – Байерн поради куп причини, не на последно място и заради битката между Пеп Гуардиола и Томас Тухел.

Реал Мадрид – Челси е също толкова завладяващ и специален, колкото всеки друг 1/4-финал. Сините са клубът, който погледна към почти четвъртвековната политика на президента на кралете Флорентино Перес за Галактико, но на „Стамфорд Бридж“ се получи пълна бъркотия. Сякаш Тод Бьоли по някакъв начин се е сдобил със записките на Перес, които му донесоха 33 трофея от 2000-ата година насам, включително 6 триумфа в Шампионска лига. Разликата обаче е, че босът на Челси май е разлял няколко чаши евтино вино върху тях, подсушил е влажните страници със сешоар, обърнал ги е с главата надолу и не е разбрал нищо. Откакто Бьоли пое юздите през май миналата година, сините похарчиха над 600 млн. евро за играчи, наеха трима различни мениджъри, назначиха куп директори, уволниха редица ръководители с опит като Чех и Грановская, а резултатът е потъване до 11-о място във Висшата лига и само на 12 точки дистанция от изпадащата зона.

От техните еквиваленти на Галактико – Жоао Феликс, Енцо Фернандес, Рахийм Стърлинг и Михайло Мудрик, нито един не е централен нападател. Нещо, което силно липсва на Челси през целия сезон – необяснимо! Този отбор, който до лятото ще бъде управляван от Франк Лампард, отбелязва по-малко от гол средно на мач във Висшата лига – само 6 тима са с по-лош показател. А жребият за 1/4-финалите в ШЛ постави много остро внимание върху проекта на Челси.

Реал само от време на време е назначавал футболен директор през последните 23 години. А в редките случаи, когато го е правил, един от тях беше Зинедин Зидан. При никакви обстоятелства Перес не би подкопал собствения си контрол върху клуба, като наеме двама властни директори. Политиката на лос бланкос в началото на ерата Галактико бе привличането на играчи като Зидан, Фиго, Роналдо и Бекъм. Всички бяха серийни победители и опитни играчи, които донесоха огромни познания за справяне с напрежението.

Напоследък политиката на Перес е да инвестира във вземането на елитни млади таланти като Винисиус, Родриго, Валверде, Камавинга, Чуамени и Милитао. Всички те подписаха в тийнейджърските си години или най-късно на 20. И се преместиха за 3 пъти по-малка сума, отколкото Челси пръсна при Бьоли от май миналата година насам. Отборът има остра нужда от вратар, нападател и голям треньор, но вместо това се купува на килограм без ясна визия за бъдещето.

Ясно е, че с времето и бързото усвояване на бруталните уроци сините могат не само да стабилизират този хаос, но да станат и конкурентни отново. Но след близо година опити да бъде копиран Краля на Европа, всичко това изглежда като зле изпълнена и бледа имитация на проект Галактико. Футболът е толкова страхотен, защото винаги могат да се получат изненади. Но тази хаотична версия на Челси в никакъв случай не може да направи елитно представяне с правилната тактика и манталитет два пъти в рамките на 6 дни, за да елиминира своя опонент. В лицето на Реал собствениците на лондончани имаха перфектен модел, който да взаимстват. Вместо това обаче те избраха да тръгнат по пътя на най-големия футболен грях.

Материал на ESPN

Превод на "Тема спорт"