Турските вестници поместват на първа страница реакции от Турция и от света в подкрепа на германската футболна звезда от турски произход Месут Йозил, който напусна националния отбор на Германия, като заяви, че се чувства "жертва на расизъм и неуважение" след полемиката, която се разрази около него заради снимките му с турския президент Реджеп Ердоган преди Световното първенство. 

Йозил защити решението да се снима с Ердоган и обвини германските медии в двоен стандарт спрямо хората от турски произход. Футболистът бе залят от критики, след като се снима с турския президент Реджеп Ердоган през май, като особено остри бяха критиките от страна на шефа на Германския футболен съюз Райнхард Гриндел, който дори го обвини за неубедителното представяне на националния тим на Германия.

Случаят с Йозил "разтърси света", пише в."Хюриет", като отбелязва, че много спортни звезди са заявили подкрепа за Йозил. Изданието посочва, че Анкара също е дала подкрепата си за решението на Йозил.

Вестникът цитира министъра на правосъдието Абдулхамит Гюл, който е заявил: "Поздравявам Йозил, който отбеляза най-хубавия си гол срещу вируса на фашизма". Изданието помества и реакцията на председателя на Турската футболна федерация Йълдъръм Демирьорен, който е посочил, че "футболната общност трябва да се обедини по въпроса за ликвидиране на расизма и нетолерантността". Вестник

"Ватан" пише, че от Турция и от света са заваляли послания в подкрепа на Йозил. Изданието цитира турския министър на спорта Мехмет Касапоглу, който е заявил, че от сърце подкрепя постъпката на Йозил. Изданието съобщава, че турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу се е обадил по телефона на футболиста и го е уверил в подкрепата на Турция.

"Йозил вкара най-хубавия си гол срещу расизма", отбелязва в заглавие в."Сабах". Един турски футболист, роден в Германия, каза "стига" на враждебното отношение към мигрантите и расизма, които се надигат в Европа, пише вестникът.

Същевременно изданието цитира говорителката на канцлера Ангела Меркел, която е посочила, че Меркел много цени Йозил, смята, че той е велик футболист, направил много за националния отбор, и е на мнение, че трябва да се уважава неговото решение.