Микел Артета и Пеп Гуардиола винаги са поддържали връзка, откакто бяха заедно играчи на Барселона. А настоящият мениджър на Арсенал живееше в същия квартал на брата на Пеп - Пере, докато бе футболист на топчиите. Когато каталунците се паднаха с Челси в Шампионската лига през 2012-а, Гуардиола вдигна телефона, за да използва стария си приятел и да научи нещо за опонента си.

Впечатлен от критичния анализ на Артета, Пеп все по-често търсеше неговите съвети. През 2015/16 Байерн на Гуардиола игра срещу Арсенал в Шампионската лига, а Микел получи шанс да разговаря с Пеп след двубоя. "Имахме добър разговор. Накрая той ми каза, че иска да работи с мен, ако някога се премести в Англия. И така, когато окачих бутонките, му се обадих и казах: "Предложението ти важи ли още", казва Артета. Имаше само един проблем - Микел беше обещал на съпругата си, която е актриса, че ще я освободи да гради своя собствена кариера, когато се оттегли като футболист. Сега тя прави точно това и живее в Лос Анджелис с децата. Ситуацията не е перфектна, но Артета се е научил да се възползва максимално от нея.

В Манчестър Сити Артета работеше в тясно сътрудничество с играчите, често на принципа "на четири очи". Той им помагаше да разберат ключови понятия и им даваше насоките, от които се нуждаят, за да подобрят представянето си. "Жизненоважно е да се поддържа връзка с футболисти, а Пеп просто нямаше как да прекарва по 24 часа всеки ден с тях. От съществено значение е те да те чувстват близък", обяснява Артета.

Малкият му офис на "Етихад" имаше три стъклени стени, през които често можеше да бъде видян да жестикулира на бялата дъска или да разговаря с някой играч. Повечето звезди на Сити прекараха голяма част от времето си с него през последните три години. Микел се присъедини към гражданите през юли 2016-а, а оттогава насам той не спира да учи и попива: "От самото начало бях абсолютно очарован от работната етика на Пеп. От способността му да предава идеите си на играчите и да ги убеждава, че ще сработят. Невероятно е да се види как той опростява дори и най-сложните неща и те да изглежда по-лесни. Много е трудно да достигаш до такива футболисти. При първия си ден в Сити Гуардиола извади целия състав на тренировъчното игрище и им каза: "Вземете всичко научено досега, смачкайте го в шепа и го хвърлете. Ще правим това, когато топката е в нас. А когато не е, ще правим това". И всички веднага разбраха как точно ще играем, нямаше втори вариант. Този разговор продължи 15 минути, но в тях се роди сегашният Сити.

Пеп обясни, че понякога ще адаптираме играта си. Ще има промени тук-там в зависимост от противниците и как те се защитават и атакуват. Всички знаехме как играеха Барса и Байерн на Гуардиола, а той настояваше тази философия да продължи. Беше ясно, че няма връщане назад". Въпреки че Артета е работил в тясно сътрудничество с много играчи, испанецът е оказал особено влияние върху Лирой Сане.

"Той беше просто дете и изведнъж се озова в различен клуб. Имах представа какво преживява. Важно е човекът да те разбира и да знае, че треньорският екип е зад него. Просто всичко беше различно за него и му беше доста трудно. Моята работа беше да го уверя колко много му вярваме аз и останалата част от щаба. Искахме да повишим увереността му. Показахме му много клипове, посочихме му грешките, които прави и какви опции има пред себе си", казва Артета.

Пеп показа на Микел същото ниво на доверие, когато пристигна в Сити. Той се присъедини към техническия екип, който вече беше функциониращ отряд, но веднага се почувства като доверен лейтенант. Пеп го повика в кабинета си един ден в първия му сезон преди домакинството на Арсенал. "Ти ще отговаряш за този мач. Повече от способен си да се справиш, така че всичко зависи от теб. Направи това, което смяташ за най-добре", заявил му Гуардиола. Пеп много добре помни този двубой: "Микел познаваше отбора много по-добре от мен. Освен това знаеше какво да очаква от Арсен Венгер и наистина нямам никакви съмнения дали да му поверя срещата. Първоначално играчите бяха малко объркани, но това беше правилното решение". Артета припомня: "Не съм идиот, така че казах на Пеп как ще протече мачът ни. Той хареса идеите ми и продължихме с моя план. Резултатът? Бихме с 2:1".

Само преди няколко дни Артета постигна и първия си успех като мениджър на Арсенал (2:0 срещу Юнайтед). Червените дяволи бяха надиграни не само в техническите елементи, но и с невероятното себераздаване на топчиите. На загрявката преди двубоя феновете гледаха с учудване как титулярите не правеха упражнения заедно, а бяха разделени по линии. Давид Луис и Сократис - с успоредни спринтове, пасове и разговори. Недалеч от тях бяха Торейра, Джака и Мейтлънд-Найлс. А отделно от тях бяха Лаказет, Пепе, Обамеянг, Йозил и... Сеад Колашинак, който е ляв защитник. Причината? Това бе отбор с идея и игрови план, в който лявата зона беше изцяло насочена към атаката, а дясната носеше баланс. Поне в голяма част от срещата.

Артета е човек с план и идеи. Арсенал може да очаква именно това от него. Когато този отбор е физически готов за изискванията на неговата философия, той ще тръгне смело нагоре. Решението му да си тръгне сега от щаба на Пеп, където постигна страшно много, не е било лесно. Терзанията и вътрешните съмнения са били големи. Ето какво казват по темата двама британски журналисти, които са най-близки до испанеца и Сити в последните години - Дейвид Оренщайн и Даниел Тейлър от The Athletic: "Първо - той е разсъдлив и с ясна визия за нещата, умело успявайки да задуши напълно човешки слабости като носталгията и сантименталността. Лоялен е, затова и толкова трудно е напуснал "Проекта Пеп".

Капитан на Евертън и Арсенал, не е случайно. На срещата с директорите на Арсенал, преди да поеме отбора, той е заявил: "Не идвам да подменя тима, а да го променя. Клубът има нужда от нова енергия и обединение на трите основни фактора - отбор, мениджър, публика". Артета много прилича на Гуардиола. Ако се загледате, ще видите дори как изразяването му на пресконференции с жестовете, добавяни към думите, напомня досущ на поведението на Пеп. А и воденето на мачовете - с енергичните жестикулации, извадени сякаш от едно застинало иначе тяло, изправен, гледащ с пронизващия си поглед и вечно съсредоточена физиономия".

Микел е човек, който е обсебен от футбола и идеята да успее в него. В апартамента си в Манчестър той често е оставал напълно сам, тъй като семейството му за дълги периоди не е с него. По това време Артета е живял с налепените по стените диаграми с тактически схеми - от последния мач или на следващия съперник. Понякога си е разменял текстови съобщения с Пеп в 02:00 часа.

Днес философията му е по-ясна от когато и да било: "Вярвай в съотборника си. Тичай и за него, когато се налага. Поеми инициативата, ние сме водещият отбор на терена. Бъди търпелив - търпението е разликата между добрия играч и великолепния играч. Не просто подавай топката в краката на съиграч, грижи се за нея". Довереният лейтенант на Пеп Гуардиола е само на 37, времето е пред него, но най-важното е, че обича Арсенал и не може да живее без футбола. А успехите рано или късно ще пристигнат.

The Guardian, превод на Тема спорт