Арсенал изненадващо детронира Манчестър Сити за ФА Къп, побеждавайки "гражданите" с 2:0 в полуфинален сблъсък на стадион "Уембли". И двете попадения бяха дело на Пиер-Емерик Обамеянг.

Габонецът откри резултата в 19-ата минута след груб пропуск малко по-рано в мача, а двайсетина минути преди края на редовното време удвои. "Артилеристите" играха много солидно и почти не позволяваха на "гражданите" да застрашат вратата им.

Така серията от 7 поредни победи на Сити над този съперник приключи, а на финала на 1 август момчетата на Микел Артета излизат срещу победителя от втората полуфинална двойка Манчестър Юнайтед - Челси. Арсенал е рекордьор в турнира с цели 13 отличия.

"Гражданите" взеха инициативата още от самото начало и играта се пренесе в половината на техния противник. Давид Силва имаше добра възможност в третата минута, а малко по-късно Рахим Стърлинг си позволи финтове в малкия пеналт, но без успех.

Александър Лаказет вкара топката в мрежата за Едерсон при първата добра акция на Арсенал, но попадението правилно не беше зачетено заради засада. Последва разкошен пас на Давид Луис зад гърба на защитата, но Пиер-Емерик Обамеянг би мощно право в обсега на Едерсон от фронтална позиция.

Габонецът все пак се реваншира в 19-ата минута от далеч по-трудна ситуация. Той получи "меко" центриране от Никола Пепе и на далечната греда стреля ефектно от въздуха, за да вкара с помощта на страничния стълб. Това беше 24-и гол този сезон за бившия голаджия на Борусия Дортмунд.

Арсенал изненадващо изглеждаше по-свеж и по-опасен от своя опонент, разигравайки на бързи обороти. Пет минути преди паузата Едерсон спаси много силен и точен удар с глава на Шкодран Мустафи.

Манчестър Сити очаквано натисна веднага след почивката, но пропуски направиха Рахим Стърлинг и Кевин Де Бройне, като белгиецът прати топката във външната страна на мрежата от пряк свободен удар. 

В средата на второто полувреме Стърлинг беше изненадан от топката след рикошет от Давид Луис и отигра по комичен начин с лице в близост до Емилиано Мартинес.

Отговорът на хладнокръвния Арсенал не закъсня и двайсетина минути преди края на редовното време Обамеянг вкара втория си гол в мача. Той получи подаване от Тиърни от половината на Арсенал и прокара топката между краката на Едерсон, завършвайки великолепно избродирана контраатака на лондончани. Важна роля отново имаше Пепе, който задържа майсторски около центъра на терена, преди да чукне към Тиърни.

В оставащото време до края Сити изглеждаше по-скоро объркан, отколкото разгневен и не успяваше са наложи волята си. В 83-ата минута Лапорт отправи мощен снаряд, който мина близо до десния страничен стълб.

 

Арсенал - Манчестър Сити 2:0

1:0 Пиер-Емерик Обамеянг - 19' 2:0 Пиер-Емерик Обамеянг - 71'