Способността на Томас Партей да изненадва никога не би трябвало да бъде поставяна под съмнение. Беше 2011-а, когато млад халф, играещ в Гана за втородивизионен отбор, поема риска, пред който са изправени много млади африкански футболисти в търсене на професионална кариера.

Беше му предложен пробен период в Испания. Подробностите бяха оскъдни, въпреки че баща му – футболен треньор, беше продал част от собствените си вещи, за да оправи документите на сина си, ако подобна възможност дойде. В крайна сметка Партей беше закаран до столицата на Гана – Акра, връчен му бе паспорт и така той полетя. „Никой от семейството ми не знаеше нищо. Ако им бе казано, това щеше да доведе до много проблеми. Реших да пътувам за Испания, без да казвам нищо на никого“, спомня си Томас.

Клубът беше Атлетико Мадрид, а полузащитникът беше един от късметлиите. В края на летния трансферен прозорец ганаецът подписа с Арсенал срещу 45 млн. паунда. Интересът на топчиите към 27-годишния халф не беше тайна, той стана ясен още преди 2 сезона. През април 2019-а Арсенал беше домакин на Наполи в 1/4-финал за Лига Европа, а артилеристите бяха поканили представители на Партей за сблъсъка на „Емирейтс“. Условията на играча бяха договорени в заседателната зала и всичко беше просто формалност, но отне цели 17 месеца.

Това беше една от няколкото срещи между двете страни, на които стана ясно, че Томас има огромно желание да се присъедини към лондончани, въпреки че имаше ключова роля в отбора на Диего Симеоне. Партей е наясно, че играта на Арсенал ще му позволи да се изрази по начин, който не винаги е бил възможен в Атлетико. Чоло го възприемаше като играч, който задържа топката в регламентирана и високоефективна система. Самият аржентинец усещаше, че той е способен да направи повече. И докато Микел Артета почти сигурно ще го използва и в по-дълбока позиция, оценявайки неговата тактическа дисциплина и физически качества, то Партей ще бъде и опорна точка в средата на терена.

Ганаецът използва ефикасно топката, може да даде диагонален пас със скоростта на лазер и има потенциал да отваря терена с пробиви от дълбочина по начин, който рядко се вижда в Испания. Тези качества са ясни на Арсенал от 2014-а, когато те започнаха да разузнават Партей, докато беше под наем в Алмерия. Едва през 2017/18 халфът стана редовен участник под ръководството на Симеоне, записвайки 50 мача във всички турнири. Така топчиите получават играч, който на 27 години е научил занаята в изключително дисциплинирана обстановка. А и все още може да се развива, докато предава предимствата от образованието си в Атлетико.

Техническият директор на артилеристите Еду побърза да посочи, че „чувстваме, че вече познаваме Томас“. Трансферът в много отношения е пример от учебника за това как задълбочените разузнавателни методи не винаги дават бърз резултат заради промените при мениджърите. Арсенал не подписа с Партей през 2019-а, защото Унай Емери – предшественикът на Артета, даде приоритет за привличането на крило. И всички пари бяха похарчени за Никола Пепе от Лил – 72 млн. паунда.

Но ганаецът бе на първо място в досието, предоставено на Артета в края на март 2020-а. Испанецът не се нуждаеше от убеждение, че този път трансферът трябва да се случи. Новите съотборници на халфа няма да споделят съблекалнята си с приказлив човек. Той не е най-гласовитият, но това не е огромен проблем за отбор с няколко ярки личности. В Испания Томас бе считан за изключително скромен човек със силно изразена лоялност само към близък кръг хора. Агентът му Хосе Хименес е бил негов учител при пристигането му в Мадрид и полузащитникът никога не е изпитал нужда да го смени и бъде представляван от по-едра риба в бранша.

В крайна сметка търпението в лагера на Партей се изплати, макар да се наложи да се чака до последния ден на трансферния прозорец. Арсенал през цялото време се надяваше да стигне до договорка с Атлетико и да не се налага да плаща освобождаващата му клауза. Томас, който имаше сравнително скромен договор при дюшекчиите и никога не се чувстваше напълно оценен, отказа да преподпише и така и двете страни може би получиха това, което искаха.

Сега е време за Парти в Арсенал с Партей. Очаква се халфът да подобри отбор, който Артета вече съживи. С привличането на Габриел от Лил, който започна впечатляващо, дефанзивният вал на топчиите изглежда страховит. Томас се надява да се отплати за дългосрочната вяра на Арсенал и да продължи да изненадва, както го направи преди 9 години.

Guardian, превод на в-к "Тема спорт"