Арсенал не срещна проблеми при гостуването си на Борнемут и спечели мача от 7-ия кръг на Висшата лига с 4:0.

Голямата новина за "Топчиите" е, че Кай Хаверц най-накрая вкара първия си гол за отбора. Това стана от дузпа в в 53-ата минута.

Преди него Букайо Сака (17‘) откри резултата, а Мартин Йодегор (44‘), също от наказателен удар, бяха дали аванс от две попадения на гостите. В добавеното време Бен Уайт оформи крайния резултат.

С успеха Арсенал събра 17 точки и се намира на 2-ро място, докато Борнемут остава с 3 пункта и е в зоната на изпадащите. В следващия кръг лондончани приемат лидера Манчестър Сити, докато "Черешките" гостуват на Евертън. 


В състава на Борнемут имаше само една промяна от загубата от Брайтън в последния мач от Висшата лига. Лойд Кели излезе с контузия срещу "Чайките" и сега беше заменен от Маркос Сенеси в центъра на защитата. Доминик Соланке имаше проблеми в глезена през седмицата, но беше достатъчно здрав, за да започне от 1-ата минута.

Микел Артета направи една промяна в състава, който завърши наравно с Тотнъм в предишния си мач от Висшата лига. Кай Хаверц влезе в средата на терена, а Фабио Виейра седна на пейката. Деклан Райс и Букайо Сака бяха под въпрос преди мача, но започнаха титуляри.

Борнемут влезе в мача без победа във всичките шест мача от Висшата лига този сезон (3 равенства и 3 загуби) и се стремеше да избегне черната серия от сезон 1994/95. Тогава е единственият случай в историята на отбора в английския футбол, когато не взима нито една победа – 8 поредни срещи в третото ниво. 

От своя страна Арсенал влезе в двубоя непобеден в осемте си мача във всички състезания през тази кампания и спечелил четири от шестте си срещи в лигата. Хората на Микел Артета на два пъти повеждаха в дербито на Северен Лондон, но трябваше да се задоволят с равенство 2:2 с Тотнъм миналия уикенд, което означава, че сега са на четири точки зад лидера Манчестър Сити.

Освен това лондончани загубиха само един от 12-те си мача от Висшата лига срещу Борнемут (9 победи и 2 равенства), като паднаха с 1:2 през януари 2018 г. 

Очаквано гостите започнаха по-активно на "Виталити Стейдиъм" и удари на Бейн Уайт и Кай Хаверц бяха блокирани. В 17-ата минута Арсенал все пак поведе. Габриел Жесус засече с глава в гредата, след което топката попадна в Букайо Сака. И той с поразяващ удар в десния ъгъл не остави шанс на вратаря – 1:0!

В края на полувремето Арсенал удвои преднината си с гол от дузпа Максимилиан Аарънс направи фаул в наказателното поле. Зад топката застана Мартин Йодегор, който с удар в долния ляв ъгъл матира вратаря Нето за 2:0!

В 52-ата минута лондончани получиха нов наказателен удар, този път за нарушение на Райън Кристи. Зад топката застана критикуваният след трансфера си от Челси Кай Хаверц. И германският национал не сбърка, за да открие головата си сметка за "Топчиите" – 3:0! Дълбоко в добавеното време Бен Уайт с глава оформи крайния резултат. 

Борнемут – Арсенал 0:4

Голмайстори: 0:1 Сака (17), 0:2 Йодегор (44-д), 0:3 Хаверц (53-д), 0:4 Уайт (90+д)