Мениджърът на Арсенал Микел Артета застана в унисон с колегата си от Манчестър Сити Пеп Гуардиола в осъждането на графика на мачовете.

Гуардиола каза, че е „неприемливо“ неговият отбор да играе полуфинал за Купата на Англия по-малко от 72 часа, след като игра в Шампионската лига в сряда вечерта, когато победи Челси (1:0) на „Уембли“ в съботния час за чай.

Положението на "артилеристите" може би беше по-лошо, тъй като те също бяха в Европа в сряда вечерта, но трябваше да се върнат от Германия в четвъртък след отпадането им от Шампионската лига срещу Байерн Мюнхен (0:1).

Те пренебрегнаха този бърз обрат, като победиха Уулвс с 2:0 в събота, за да се върнат на върха във Висшата лига, преди да играят отново във вторник вечер срещу Челси.

„Не става дума за нас, за Пеп или за мен, а за благополучието на играчите“, каза Артета, след като головете на Леандро Тросард и Мартин Йодегор изпратиха отбора му с една точка над Сити.

„Особено когато се състезавате в европейско състезание, всичко трябва да имат едни същи условия на възстановяване.  Не можете да имате отбор, който не е играл седем дни преди това и има повече време за възстановяване, а вие трябва да играете във Висшата лига или ФА Къп.

Не е правилно. Ако го погледнете от всякакъв ъгъл, не е правилно. Ако искате да защитите и винаги говорите за играчите и главните герои, нека ги защитим и помислим за тях и направим всичко възможно, за да им дадем максимума време, за да могат да се възстановят и да поддържат шоуто, което правят всяка седмица.

Останахме в Мюнхен, мисля, че спахме два часа, събудихме се и започнахме да говорим първо за Уулвс и след това да разберем какво трябва да направим, за да спечелим мача.

Момчетата бяха невероятни. Ако погледнете количеството мачове, които изиграхме през последните няколко седмици, вида на мачовете, които изиграхме, и отношението и начина, по който те играха срещу Уулвс е страхотно“, заяви Микел Артета.

Това беше добро възстановяване от „артилеристите“ след ужасна седмица, в която надеждите им за титлата бяха накърнени от домакинската загуба с 0:2 от Астън Вила, а последва и отпадането им от Шампионската лига в Мюнхен.

Но те могат да бъдат на четири точки пред Сити до следващия мач на отбора на Гуардиола, докато се опитват да се борят за контрол над вълнуваща надпревара за титлата.

Артета добави: „Беше наистина добро, наистина ми хареса представянето, резултатът, чистата мрежа, но също и начинът, по който индивидуално и отборът показаха, че все още имат крачка напред.

Разбрахме, че искаме да участваме в големи състезания, да се борим за Шампионската лига, да се борим за Висшата лига, нивото, което изисква, трябва да направим нещо специално. Трябва да имате тази любов, за да се състезавате“.

Снимка: БГНЕС