Когато Манчестър Юнайтед беше отнесен от Тотнъм с 1:6, този двубой беше първият от серията мачове, които предвещаваха мрачни времена за Оле Гунар Солскяер и момчетата му. И все пак победите над Нюкасъл и ПСЖ, при това постигнати с убедителна игра, намалиха натиска върху червените дяволи. Днес от 19:30 часа на „Олд Трафорд” пристига Челси, който от своя страна спечели само 1 от последните си 4 срещи за първенство.

Домакинският рекорд на Юнайтед в лигата този сезон е абсурден – два мача, две загуби и девет допуснати попадения. През миналия уикенд Тимо Вернер предположи, че започва да намира твърда почва под краката си и неубедителната отбрана на 20-кратните шампиони ще бъде подложена на сериозен тест.

Въпреки всичко това едва ли има по-удобен момент за Юнайтед да се изправи срещу Челси. На „Парк де Пренс” бе подчертана тактическата адаптивност на отбора. Слабостите на червените дяволи бяха безмилостно изложени от Тотнъм в края на септември. Но международната почивка осигури необходимото пространство за дишане преди сблъсъка с Нюкасъл.

Оле Гунар Солскяер трябва да получи този път похвала за подхода срещу ПСЖ. Норвежецът най-после разбра, че се нуждае от по-голяма защитна устойчивост, която е необходима за постигането на положителен резултат. Тогава Хари Магуайър беше контузен (б.р. – сега най-вероятно ще играе), но Аксел Туанзебе влезе в отбора за първия си мач от 10 месеца насам и се справи брилянтно. Люк Шоу свърши възхитителна работа като трети централен защитник, а Аарон Уан-Бисака и дебютиращият Алекс Телес бяха страхотни.

След като обезсили атакуващото качество на ПСЖ, Юнайтед свърши останалата част от работата най-вече благодарение на скоростта. Подобна тактическа настройка и представяне срещу Челси са задължителни, ако червените дяволи искат да запишат трети пореден успех. Само с такъв подход Юнайтед може да замаскира собствените си слабости и да се възползва от тези на съперника, които са изключително много.

В деня на откриването на миналия сезон 20-кратните шампиони на Англия удариха Челси с 4:0, пробивайки задната линия на лондончани с бързи атаки. Сините от своя страна не получават същото ниво на критика като Юнайтед на Оле, но през миналата кампания отборът на Франк Лампард имаше най-слабата отбрана в горната половина на класирането, допускайки 54 попадения. Сега не е по-различно.

Атаката на Челси, която бе стимулирана от инвестиция от 120 млн. паунда за Вернер и Кай Хаверц, е очевидната сила. Но при равенството със Севиля в Шампионската лига – 0:0, бе поставен по-голям акцент върху отбраната и да не се допускат грешки в тази зона. Така креативността в предни позиции бе ограничена и за пореден път бе подчертано, че Челси все още не е намерил правилния баланс между атака и защита.

Резултатите 3:3 срещу Уест Бромич и Саутхемптън през последните седмици сами разказват своята история. В същото време моралът в Юнайтед е висок след пътуването до Париж. Всичко това, а и един поглед към историята, накланят везните в полза на червените дяволи, които нямат загуба в 7 поредни домакинства срещу Челси. Но кога това е имало значение във Висшата лига? Още повече в този непредсказуем и странен сезон...


Джейми Спенсър, 90min.com
Превод на "Тема спорт"