Открай време фланелката с №7 е с култов статут в Манчестър Юнайтед.

През години „седмицата“ са носили имена като Джорд Бест, Ерик Кантона, Дейвид Бекъм и Кристиано Роналдо. Имаше и издънки, особено в последните години, когато очакванията не оправдаха Анхел ди Мария, Мемфис Депай и Алексис Санчес.

  • Следа

Този сезон на „Олд Трафорд“ пристигна нов кандидат за слава, който взе свещения номер – Единсон Кавани, по прякор Матадора. На уругваеца му трябваха само 5 мача във Висшата лига, всичките като резерва (общо 127 минути), за да вкара 3 попадения. В последния кръг срещу Саутхемптън влезе при 0:2 на полувремето и обърна двубоя с два гола и асистенция. Естествено 33-годишният нападател трябва да извърви още дълъг път, но вече даде заявка да остави следа. Матадора е истински голов хищник в наказателното поле и го е доказвал навсякъде, където е играл в Европа. Не случайно с 253 гола той е четвъртият най-резултатен действащ футболист в първенствата от топ 5 след Меси, Роналдо и Ибрахимович.

  • Дунав

Роден във втория по големина град в Уругвай – Салто, Единсон се учи бързо в играта, благодарение на баща си Луис, който навремето стига до националния отбор. Младокът привлича вниманието на големите клубове от Монтевидео. Когато е 12-годишен, семейството му се мести в столицата и взимат решение талантът да продължи развитието си в Данубио. Клуб, основан от български емигранти и кръстен на река Дунав. След силни изяви в младежката Копа Америка през 2007 г. преминава в Палермо.

  • Серия А

Още в дебюта си бележи с уникално воле срещу Фиорентина. Има ключова роля за доброто представяне на сицилианците в Серия А и участието им в евротурнирите. След 3 сезона и половина преминава в Наполи, първоначално под наем, а след това е откупен. Феновете на „небесносините“ никога няма да забравят 9 януари 2011 г., когато с 3:0 е сразен Ювентус, а Кавани вкарва хеттрик. С Наполи печели Купата на Италия. През лятото на 2013 г. преминава в ПСЖ срещу рекордните за френския футбол тогава 64 млн. евро. Напуска Апенините като най-резултатния уругваец в историята на Серия А. Няма как да откаже на парижани, които му дават по 10 млн. евро на година.

  • Тандем

Оформя смъртоносен тандем в атака със Златан Ибрахимович, а след напускането на шведа поема лидерската роля. Печели 6 титли и 4 Купи на Франция. За ПСЖ реализира общо 202 гола, с които е №1 в клубната история. Раздялата му с „Парк де Пренс“ има горчив вкус, тъй като клубът не му предлага нов договор. Нападателят отказва да доиграе сезона в Шампионската лига, където ПСЖ губи финала от Байерн.

Матадора има с какво да се похвали и в националния отбор, където къса мрежи редом до Луис Суарес. През 2010 г. той е част от състава на Уругвай, който стига до 4-тото място на Мондиала в ЮАР. Година по-късно с „урусите“ печели Копа Америка. За селекцията на своята страна е записал 118 срещи и впечатляващите 50 попадения.

  • Скандали

Като типичен южноамериканец във вените на Кавани тече гореща кръв и той не рядко изпуска нервите си на терена. През миналия ноември едва не стигна до бой с Лео Меси в уж приятелски мач. Твърди се, че уругваецът е предложил на Бълхата да решат спора извън терена с директния въпрос: „Искаш ли да се бием?“, „Където и когато пожелаеш“, отговорил аржентинецът преди Суарес да ги разтърве. През 2017 г. пък медиите във Франция разкриват, че уругваецът е стигнал до бой с Неймар в съблекалнята на ПСЖ.

Спорът е започнал заради това кой да изпълни дузпата на мача с Лион. Кавани пропусна, а след двубоя скочил на бразилеца за това, че му е оспорил правото да стреля от бялата точка. Интересното е, че едва пристигнал на Острова, се забърка в расистки скандал. След мача със Саутхемптън един от последователите му написа: „Обичам те, Матадоре“. В отговор и играчът отвърна: „Благодаря, негърче!“. След това изтри публикацията, но това бе достатъчно за ФА да стартира разследване.

На „Олд Трафорд“ вярват, че Кавани ще донесе така нужния завършващ удар в атаката на „червените дяволи“. А Матадора не си губи времето и вече започна да отстрелва противниковите вратари, като един достоен за фланелката с №7 в Юнайтед футболен виртуоз.

  • Има три деца, но кръшка на половинките си

Буйната кръв на Кавани се проявява и в личния му живот. Има италиански корени. Неговите баба и дядо са родом от Маранело. През 2007 г. се жени за детската си любов Мария Соледад, от която има двама синове, пише Монитор. Докато е бременна с второто им дете, Единсон изневерява на жена си с 22-годишна италианка. Следва развод, а малко по-късно Матадора започва връзка със сънародничката си Жоселин Бургардит, която е балерина и модел. Имат момиченце. Преди време обаче в Испания разкриха, че нападателят е кръшкал с победителката в местния „Сървайвър“ София Суескун.