"Виляреал“ грабна трофея в Лига Европа след епична драма с 22 дузпи срещу „Манчестър Юнайтед“. В редовното време на стадиона в Гданск двата отбора завършиха 1:1, а при наказателните удари испанците триумфираха с 11:10. Всички 21 дузпи бяха вкарани от играчите на двата тима, преди вратарят на „Червените дяволи“ Давид де Хеа да изпусне.

Това е първи трофей в историята на „Виляреал“ от европейски клубен турнир, а треньорът на тима Унай Емери се доказа като властелинът на този турнир. Това е неговия четвърти успех в Лига Европа в петия му финал.

След мача Де Хеа бе посочен като един от основните виновници за поражението. Испанският вратар не успя да спаси нито една от 11-те дузпи, които неговите сънародници изпълниха. Основният въпрос, който си задават в Англия, е дали Оле Гунар Солскяер е трябвало да замени Де Хеа с Дийн Хендерсън преди изпълнението на дузпите. Испанецът не е успял да спаси нито една дузпа от предишните 36 пъти, когато са изпълнявали 11-метрови удари срещу него. В същото време Хендерсън има спасени 8 от 19 дузпи, с които се е сблъсквал по време на кариерата си.

Всъщност Давид де Хеа е имал подготвена бележка за това как съперниковите футболисти изпълняват наказателните удари. Снимка на пищова с подсказките бе публикуван от журналиста Анджело Манианте след мача. В него се изброяват играчите, с какъв крак изпълняват и информация за предпочитания от тях удар. Де Хеа се е водил от бележките в 7 от 10 случая, пише "Монитор". Той се придържаше към написаното в първите 5 титулярни дузпи, но без необходимия успех. В шестата дузпа Де Хеа игнорира информацията за Мой Гомес, а ако бе продължил да следва написаното, вероятно би хванал дузпата, която Гомес изпълни именно в центъра на вратата.

Де Хеа е известен с това, че е крайно неубедителен при ударите от бялата точка, като няма спасен такъв от пет години насам. За последно той отрази удар във мач за Купата на Англия срещу Евертън през 2016 г.