В момента Манчестър Ю се адаптира към живота след Кристиано Роналдо за втори път. Скандалната раздяла с португалеца със сигурност съсипа статута, на който той се радваше до този сезон. След бомбастичното интервю пред Пиърс Морган, в което той обвини Юнайтед и мениджъра Ерик тен Хаг в неуважение, лесно може да се забрави, че Роналдо вкара 24 гола миналия сезон. Това е петият път в славната му кариера, в който CR7 напуска клуб. Какво се случва, когато той мине през вратата?

  • Лисабонските лъвове

Тийнейджърът избухна в Спортинг Л през сезон 2002/03, вкара 5 гола в 31 мача и привлече интереса на Ливърпул, Арсенал, Барселона и др. Сър Алекс Фъргюсън обаче отказа да напусне Лисабон, без Роналдо да подпише срещу 12,24 млн. паунда с Юнайтед. Какво стана след това? Спортинг остана трети в сянката на Порто с Жозе Моуриньо и се размина с ШЛ за сметка на Бенфика за 1 т. Лисабонските лъвове отпаднаха във 2-рия кръг за Купата на УЕФА след 0:3 у дома срещу Генчлербирлиги. Продажбата на Роналдо беше една от причините за спада, но може би по-голям фактор беше трансферът на голмайстора Жардел в Болтън. Спортинг привлече друг бразилец – Лиедсон, който със 173 гола в 313 мача се превърна в легенда. През 2005-а Спортинг достигна финал за Купата на УЕФА, където на своя стадион отстъпи пред ЦСКА М (1:3).

  • Червените дяволи

От самото начало публиката на „Олд Трафорд“ усети, че Роналдо е специален. Кулминацията бе през сезон 2007/08, когато неудържимият Кристиано вкара общо 42 гола, а последният страхотен отбор на Фъргюсън спечели титлата и ШЛ. Общо CR7 заби 118 попадания в 292 мача през първия си престой на „Олд Трафорд“, като помогна за спечелването на 3 титли, ФА къп, Купата на лигата, ШЛ и световното клубно първенство. Това го утвърди като един от най-добрите футболисти в света.

Роналдо искаше да премине в Реал М, след като Юнайтед победи Челси в спора за ШЛ в Москва през 2008 г. Фъргюсън се запъна, но след още една титла и еврофинал великият шотландец разбра, че времето е дошло. Въпреки че сър Алекс му беше ментор, болката от раздялата беше облекчена от трансфера за 80 млн. паунда. Продажбата дойде в удобен момент. Данните през октомври 2010-а показаха рекордна за клуба загуба от 83,6 млн. паунда. Сезон 2009/10 бе разочароващ, Юнайтед не успя да компенсира головете на Роналдо и предаде короната на Челси. В ШЛ тимът отпадна на 1/4-финал от Байерн. Юнайтед привлече Майкъл Оуен, но с неговите усилия и тези на Уейн Рууни тимът финишира на точка зад лондончани. Червените дяволи си върнаха титлата през 2010/11 и достигнаха още един финал в ШЛ, губейки пак от Барса. Юнайтед обаче продаде Роналдо в точния момент, а задържането против волята му би причинило повече проблеми.

  • Белия балет

Статистиката на Роналдо в Реал е красноречива – 450 гола в 438 мача, 4 Шампионски лиги и две титли. Деветте сезона абсолютно затвърдиха статута му на един от най-добрите футболисти в света. През 2018-а на 33 Роналдо току-що беше помогнал на Реал да направи хеттрик от поредни победи в ШЛ. Той претендираше за подобрен договор и каза, че се чувства предаден (звучи ли познато?) от клуба след всичко, което е направил.

Кристиано парафира 4-годишен договор с Ювентус на стойност 100 млн. паунда. При подписването обвини директно Перес, като каза, че е започнал да чувства, че „вече не е незаменим“. Реал изживя абсолютен кошмар. Трябва да се отбележи, че финансите бяха ключов фактор за продажбата. Трансферът за 100 милиона и заплатата му от 42 милиона през 2018 г. се отразиха върху печалбата на клуба от 43 милиона и загубата от 87 милиона. Той бе станал твърде скъп дори и без подобрен договор.

Реал опита да мине евтино и плати с най-лошия си сезон от почти две десетилетия. Заместник на Роналдо беше Мариано Диас (Лион). Той вкара 4 гола и въпреки усилията на Карим Бензема (30) Реал така и не успя да компенсира 44-те от Кристиано през 2017/18. Балета завърши трети в Ла Лига, на 19 т. зад шампиона Барселона, и с най-лошия си общ брой точки (68) от 2001/02 и голова разлика (+17) от 1999/00.

Реал отпадна на 1/8-финал от ШЛ след 1:4 срещу Аякс на „Бернабеу“ и бе разбит на 1/2-финал от Барса за Купата на краля. Към сътресенията трябва да се добавят и трите треньорски смени. Хулен Лопетеги беше уволнен през октомври след 1:5 в Ел Класико, Сантяго Солари през март, за да се завърне Зинедин Зидан. Все пак без Кристиано Реал спечели 2 титли и последната ШЛ.

  • Бианконерите

Трите години на Роналдо в Юве изглеждат успешни с две титли и 101 гола в 134 мача. Клубът беше спечелил предишните 7 първенства, но магията на ШЛ, която португалецът донесе на Реал, не се повтори в Торино. Бианконерите бяха изненадани от Аякс на 1/4-финал през 2019-а, после загубиха шокиращо от Лион и Порто на 1/8-финали.

Роналдо завърши сезон 2020/21 като водещ голмайстор с 29 попадения, но проблемите назряваха. Юве изкара слаб сезон при Андреа Пирло, завършвайки 4-и. Въпреки головете на Роналдо имаше недоволство, че отборът е твърде зависим от него. В началото на следващия сезон 36-годишният нападател каза на новия треньор Макс Алегри, че няма да остане. Юнайтед плати 12,85 млн. паунда и той се завърна сред много шум. Останалото го знаем.

Състоянието на Юве не се подобри и завърши пак 4-и. Бианконерите вкараха само 57 гола в Серия А за разлика от 77 в последния сезон на Роналдо, като техният стрелец Пауло Дибала беше с едва 10. Тимът загуби срамно с 0:3 у дома от Виляреал в 1/8-финал на ШЛ, както и спора за Купата на Италия срещу Интер. Въпреки това напускането му изглежда подобри хармонията в отбора. Джорджо Киелини каза, че Роналдо е трябвало да си тръгне по-рано, за да се подготви отборът по-добре без него, а за Леонардо Бонучи Ювентус е по-добър без него. Не че се получи възход – тимът е на 10 т. от върха в Серия А и продължава в Лига Европа.

Адам ШЕРГОЛД, „Дейли Мейл“, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС