Добре дошли във Фейлсуърт, малко градче в Ланкашър, притиснато между Олдъм и Манчестър. Намира се на около 7 мили североизточно от стадион „Олд Трафорд”. По-конкретно добре дошли на „Дънкърли авеню”, където The Athletic се разхожда нагоре-надолу между канала в единия край и гробището в другия, чука по вратите и се надява да намери местен жител, който може да помогне.

Това, което се търси, е всеки, който знае в коя от къщите наоколо е прекарал ранното си детство сър Джим Ратклиф – милиардерът, който се захвана с управлението на Манчестър Юнайтед. Дали изобщо тук може да се срещне някой, който да е живял на „Дънкърли авеню“ по същото време? Не, пътуването до Фейлсуърт се оказва поредната задънена улица в стремежа да разберем повече за издигането на Ратклиф от това скромно място до един от най-успешните предприемачи не само в Англия, но и в света.

„Кой е това?”, отговаря човек, когато отваря вратата си и го питат дали познава сър Джим. Точно това е въпросът, на който Thе Ahtletic се стреми да намери отговор.

В първите 10 години от живота си Ратклиф нарича свой дом общинска къща на същата тази „Дънкърли авеню”. Също така се знае, че баща му е бил дърводелец,а майка му работила в счетоводна кантора. Малкият Джим се мести в Йоркшир, където е бил записан в гимназията в Бевърли, северно от Хъл. Днес той вече е посочен като един от забележителните възпитаници на училището, през което е минал и бившият национален вратар на Англия Пол Робинсън. Ратклиф също така фигурира в издание от 1971 г. на училищното списание, в което се посочва, че е напуснал учебното заведение с А-нива по математика, физика и химия. Освен това е бил съорганизатор на неговото Индустриално общество, лидер на училището и дори капитан на футболния отбор.

„Да, спомням си го – казва Джон Робинсън, бивш учител по физическо. – Той беше висок и слаб, много атлетичен. Изобщо не носеше никаква тежест, като цяло беше всестранен спортист. Симпатичен млад човек, но и доста умен. Справил се е много добре в живота, нали? Дължа му извинения, защото ми писа преди много време с желание да се свърже с Асоциацията на старите момчета. За съжаление, беше по времето, когато се местехме и по някаква причина писмото беше изгубено или изхвърлено. Ако успея да се срещна с него сега, първото нещо, което ще направя, е да му се извиня, че не съм му отговорил”.

Ратклиф учи химическо инженерство в Университета в Бирмингам (1974), прекарва няколко години в петролните компании BP и Esso и през 1992 г. съосновава фирмата за химикали Inspec. Шест години по-късно създава и INEOS, друга компания в същата област, чиито суровини се използват в почти всичко, до което се докосваме в ежедневието. В рамките на 10 години той осъществява повече от 20 придобивания, а стратегията е сравнително проста – поемане на дълг за закупуване на актива, намаляване на разходите чрез спестяване на разходи и изграждане на резерв.

Когато настъпва глобалната финансова катастрофа през 2008 г., INEOS се мъчи да се справи с резкия спад на цените на петрола, което води до затварянето на някои фабрики на компанията. Том Кроти, тогавашен изпълнителен директор на INEOS, признава: „Видяхме спад на търсенето в цялото портфолио от химически продукти без изключение”.

Поради срива се налага предоговарянето на дългове с няколко банки на цена от 804 милиона паунда. Ратклиф иска от тогавашното лейбъристко правителство краткосрочно отлагане на плащането на ДДС за 350 милиона паунда, но искането му е отхвърлено. Въпреки това с годините състоянието на бизнесмена продължава да расте. В изданието от 2018 г. на The Sunday Times Rich List богатството му се оценява на 21,05 милиарда паунда, като е обявен за най-богатия човек във Великобритания. По-голямата част от състоянието му идва именно от INEOS, която съдържа в себе си 36 бизнеса, 194 обекта в 29 страни и повече от 26 000 служители. Скорошното покачване на цените на петрола означава, че приходите вероятно ще скочат още повече.

„Не ни липсват възможности – признава Ратклиф пред „Сънди Таймс” през февруари. „Току-що сключихме колосална сделка в Китай. Имаме 65 милиарда долара продажби. Разполагаме с нефт и газ, нашия основен бизнес с нефтохимикали плюс новия ни автомобилен отдел.”

Споменаването на новото автомобилно подразделение е препратка към Ineos Grenadier, 4×4 превозно средство, което той кръсти на The Grenadier – пъб, който притежава в централен Лондон. Кръчмата се намира на скъпо и тихо място зад Бъкингамския дворец. Идеята за автомобила пък се ражда, докато Ратклиф е бил в същото това заведение, а оттогава е похарчил над 1,3 млрд. паунда за проекта.

В бара има банкноти, залепени на тавана. Член на персонала обяснява, че кръчмата е обитавана от призрак на име Седрик, който е хванат да мами в игра на карти. Клиентите могат да лепят пари по тавана, за да изплатят дълга му – може би някой ще направи същото и за нетния дълг на Манчестър Юнайтед, възлизащ на 656 милиона паунда.

Разбира се, кръчмата The Grenadier не е единствената собственост на Ратклиф. Той също така притежава Lime Wood – петзвезден хотел в Ню Форест, Хемпшир, близо до Саутхемптън. Също така Le Portetta, ски курорт в Куршевел (Франция), както и две суперяхти, наречени Hampshire и Hampshire II.

Сред другите му активи е компанията за облекло Belstaff, както и голямото му спортно портфолио, включващо управлението на футболните клубове Ница и Лозана, една трета от Мерцедес във Формула 1, отбора по ветроходство INEOS Britannia, ръководен от златния олимпийски медалист сър Бен Ейнсли, както и колоездачния клуб INEOS, с който през 2022 г. печели отборното класиране в Тур дьо Франс.

Опитът на Ратклиф да придобие лондонския Челси изглеждаше предварително отчаян, но сега влизането в любимия му Юнайтед изглеждаше по-премерено, организирано и сериозно. Когато го питат какво означава името на неговата компания, той отговаря, че „инео” на латински е ново начало, „еос” е гръцката богиня на зората, а „неос” също е нещо ново и иновативно. В началото той дори бе разглеждан като аутсайдер в битката за инвестиране в Манчестър Ю, но крайният успех в сделката с Глейзърите е поредното доказателство, че той определено не обича да отстъпва.

THE ATHLETIC, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС