Инвестицията на Джим Ратклиф в Манчестър Юнайтед вече е струвала на клуба 43,78 милиона долара такси, според финансови данни, публикувани вчера.

Последните тримесечни резултати на "червените дяволи" също показаха текущи брутни дългове от близо 1 милиард долара.

Британският милиардер купи миналия месец дял от 27,7 процента в клуба от Висшата лига - повече от година, след като американските собственици семейство Глейзър приканиха за оферти от потенциални купувачи.

Резултатите на Юнайтед посочват 9,6 милиона паунда (12,28 милиона долара) за "разходи, направени във връзка със стратегическия преглед на Групата и договорената продажба" на Ратклиф. Допълнителните такси ще бъдат включени в бъдещите финансови резултати.

От Юнайтед казаха, че това е в допълнение към таксата от 31,5 милиона долара на американската инвестиционна банка Raine Group, която изповядваше сделката.

Ратклиф плати 1,3 милиарда долара за миноритарния си дял и направи допълнителна инвестиция от 200 милиона долара. От клуба обявиха, че Ратклиф възнамерява да инвестира още 100 милиона долара до края на годината.

Докато пристигането му беше топло посрещнато от феновете на Юнайтед, голяма част от привържениците отдавна водят кампания за пълното изгонване на фамилия Глейзър. Мнозина бяха разгневени от дълга, наложен на клуба като част от изкупуването на покойния магнат Малкълм Глейзър през 2005 година за 790 милиона паунда (тогава около 1,4 милиарда долара).

Последните данни показват, че брутният дълг на английския тим в момента възлиза на повече от 990 милиона долара, което включва дългогодишния дълг от 650 милиона долара и 266,8 милиона паунда (341 милиона долара) като част от револвиращата кредитна линия на клуба.