Ливърпул и Манчестър Сити не си вкараха в скучно дерби на осмия кръг в английската Висша лига, играно на стадион "Анфийлд".

Съперниците изиграха изключително скучно първо полувреме, в което не отправиха нито един точен удар. Нещо повече - в първите 45 минути имаше само един опит за стрелба и той беше дело на домакините, които обаче предимно се отбраняваха и играеха по-рядко с топката.

През второто полувреме двата отбора леко поправиха мерниците си, но така и не успяваха да стигнат до чисти голови положения. Пет минути преди края Сити получи дузпа, но Марез я пропусна. Статистиката в края на мача показа, че и двата тима бяха отправили едва по два точни изстрела.

Манчестър Сити, Ливърпул и Челси делят върха с по 20 пункта, като "гражданите" имат най-добра голова разлика.


Двата отбора заложиха на опознавателни първи минути, в които действаха по-скоро предпазливо, чакайки груба грешка на съперника. Хубав пробив на Робъртсън отляво внесе краткотраен смут в пеналта на гостуващия отбор, но от последвалия корнер не последва нищо опасно.

Джо Гомес допусна грешка при изнасянето на топката и това позволи на Сити да атакува отляво срещу Рахим Стърлинг, но защитникът на Ливърпул се поправи и успя да блокира острото центриране.

В средата на първото полувреме гостите имаха претенции за дузпа заради контакт между Ловрен и Агуеро, от който се получи падане на Кун. Реферът Мартин Аткинсън обаче подмина ситуацията и шампионите не постигнаха нищо от отсъдения корнер.

Това беше период на надмощие на манчестърци, които много умело задържаха топката и я разиграваха в половината на своя противник, опитвайки пробиви основно по крилата. Мърсисайдци на моменти изобщо не приличаха на домакин в този мач и предимно се отбраняваше.

Като цяло първата част премина доста спокойно и дори скучно за стандартите на двата отбора, които все още не бяха отправили нито един точен изстрел.

Малко след паузата се стигна до леко краткотрайно разбъркване в наказателното поле на гостите след нахлуване на Мане, но отново не се стигна до нищо опасно, защото отбраната на шампионите се справи с дружни усилия. Преди да изтече час игра Фернандиньо стреля изключително неточно (първият шут на Сити в мача) и получи подигравателни възгласи от трибуните.

Тъкмо беше изминал един час игра, когато се стигна и до първото положение в мача. Рияд Марез се измъкна от защитата на червените и отправи плътен диагонален удар, който обаче мина покрай десния страничен стълб. Малко след това алжирецът отправи и първия точен изстрел в двубоя, но Алисон улови.

Любопитното е, че секунди по-късно и Ливърпул отправи първия си точен удар, но опитът на Мохамед Салах изобщо не затрудни заелия добра позиция страж на манчестърци Едерсон. В средата на първата част египтянинът реши да шутира директно от пряк свободен удар, но топката прелетя покрай лявата греда.

Бърза контраатака на Ливърпул беше завършена неточно от Салах в облаците, а четвърт час преди края на редовното време Алисон спаси прострелното центриране на Бернардо Силва отляво, за да се намеси и при хубав шут на Марез от другата страна на пеналта.

Пет минути преди края на редовното време реферът отсъди дузпа за Сити заради фаул на ван Дайк срещу Сане в пеналта. Рияд Марез застана зад топката и шутира мощно, но над вратата.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/zOfV4mi06_U" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

 

Ливърпул - Манчестър Сити 0:0

 

Пропусната дузпа: Марез (Манчестър Сити) - 86'


Ливърпул: Алисон, Ловрен, ван Дайк, Гомес, Робъртсън, Хендерсън, Милнър (Кейта - 29'), Вайналдум, Салах, Мане, Фирмино (Стъридж - 72')

Манчестър Сити: Едерсон, Лапорт, Стоунс, Менди, Уокър, Фернандиньо, Бернардо Силва, Давид Силва, Стърлинг (Сане - 76'), Марез, Агуеро (Жезус - 66')