Трансферният прозорец през миналото лято мина доста спокойно за Ливърпул, това обаче не означава, че на "Анфийлд" не се работи по въпроса. 

Възможно е това лято да бъде натоварено, така че ето основните фигури, които набелязват и оценяват новите трансферни цели и изготвят списъците за мърсисайдци.

Те са в основата на възраждането на европейския гранд и връщането му на върха в клубния футбол.

Сега пък стотици милиони фенове на Ливърпул очакват да премине световната пандемия, за да се поднови шампионатът. Стане ли това, шампионската титла на гранда е в кърпа вързана.

Юрген Клоп

Мениджърът – Юрген Клоп, макар да има последна дума по всички трансфери признава, че слуша съветите на експерти в тази област наети от клуба.

"Имам нужда от експерти около мен, въпреки голямата ми увереност, че мога да се справя и сам. Не ми е никакъв проблем да се съветвам с експертите и да се вслушам техните съвети, тъй като не разполагам с много време за разузнаване на всеки един играч.

Аз ще вземам решенията за трансфер, но съм готов да работя със скандалния комитет по трансфери, която все още съществува, въпреки репутацията му на неуспешен през последните четири години.

Обсъждаме само най-добрите футболисти, защото аз не съм гений, който знае повече от останалите. Имам нужда от екип, от който да получа нужната ми информация……………“

Майкъл Едуърдс

Спортният директор на Ливърпул - Майкъл Едуардс се превърна в легенда, след като си изгради репутация на трансферен гуру. Той извърши доста успешни сделки за трансформирането на мълсисайдци, от борещ се за 6-8 място тим до Европейски Шампион и един от най-силните клубове във футбола.

От резерва на Питърбро, Майкъл Едуърдс премина в скаутската мрежа на Портсмут, след като получава дипломата си по бизнес мениджмънт и информатика.

Там като анализатор, работи с мениджъра Хари Реднап, но през 2009 г. се мести в Тотнъм. Две години по-късно последва Деймиън Комоли в Ливърпул, за да работи с Кени Далглиш, Брендън Роджърс и Юрген Клоп.

Назначен е за спортен директор на клуба през 2016 г., но мрази да попада под светлините на прожекторите и ръководи трансферния бизнес без много шум.

Успя да продаде Доминик Соланке за 19, Мамаду Сако за 26, Дани Ингс за 20 и Дани Уорд 13 милиона британски лири, всички със значителна печалба за Ливръпул.

Но най-впечатляващата му сделка е, че успя да набута на Барса – Филипе Коутиньо за  142 милиона паунда, което превърна бразилеца в третият най-скъп футболист в световната история.

Трансферният му модел, определящ стойността на играчите, които клубът продава работи безотказно за сега. А офисът му, който се намира срещу този на Клоп, за да може двамата непрекъснато обсъждат играчите под наем.

Майк Гордън

Президент на FSG – Майк Гордън играе ролята на мост между всички ключови фигури на Ливърпул в Англия и американските собственици. Той е човекът с най-видимо присъствие в клуба и редовно пътува от Бостън до Мърсисайд.

Гордън е вторият човек с най-много акции и изигра главна роля по привличането на Юрген Клоп. Също така, американецът договори с Клоп последните щрихи за удължаването на договора му и беше ключова фигура по трансфера на Върджил ван Дайк.

Бари Хънтър

Кариерата на Бари Хънтър започва в Блекбърн през 2006 г. Мести се в Норич през 2008 г., преди да се присъедини към Ман.Сити. Там е от декември 2008 г. до октомври 2012 г., когато бе привлечен като главен скаут на Ливърпул.

Разработи система, чрез която скаутите на Анфийлд работят два прозореца напред на трансфрия пазар, което означава, че потенциалните трянсферни цели за това лято вече са подбрани и подробно преценени.

Дейв Фалоу

Дейв Фалоу е още един скаутът идващ от Манчестър Сити. Той ръководи координирането на световната мрежа от скаути работещи за Ливърпул и работи със спонсорите на потенциалните трансферни цели на клуба.

Винаги е в тясно сътрудничество с Бари Хънтър, Юрген Клоп, Мойкъл Едуъртс и ходи по мачове, за да събира подробна информация за играчите попаднали в полезрението на Ливърпул.

Клоп призна, че Фалоу и Хънтър са изиграли ключова роля за привличането на Мо Салах.

"Бяхме сигурни, че Салах може да ни помогне. Майкъл Едуърдс, Дейв Фалоу и Бари Хънтър, всеки ден ме навиваха да го купим. Когато следиш 20 играча е трудно да вземеш прибързано решение, но всички те бяхме убедени, че трябва да го привлечем……….. „

Джон Ахтърбърг

Ако Ливърпул има нужда от вратар, мнението на Ахтърбърг ще бъде от главно значение. Клоп го описва като „вратарски маниак“ и беше неразделна част от екипа по привличането на Алисон Бекер.

Известно е, че прекарва часове с най-новите разработки на специалистите и разполага с база данни за всеки страж по света. Холандецът е известен като енциклопедията на вратарите и мнението му се цени високо от Клоп.

"Моята работа е да гледам всички вратари и да знам на какво са способни. Ако един мач не е достатъчен да преценя способностите на даден вратар, гледам повече.

Имам около четири – пет хиляди репортажа от всеки вратар по света, които гледам по 10 – 15 пъти. Ако преценя, че някой е достатъчно добър за Ливърпул, продължавам да го следя.

Винаги трябва да сме подготвени за нов №1, 2 или 3. Чак след това се опитваме да намерим по-млади момчета, които в бъдеще могат да ни помогнат.

 

Материал на вестник "Стандарт"