Юрген Клоп пое Ливърпул на 10-о място във Висшата лига. Но след поредица от майсторски, мотивиращи, тактически и сръчни решения направи тима най-добрия в Англия. Беше забавно приключение. Преобразуването на състава със сигурност играе роля, но зад влиянието на германеца на „Анфилд“ има много повече. Фините технически промени, смяната на нагласите и гениалността зад кулисите направиха Ливърпул неудържим. Ето и стъпките на Клоп към величието...

ПРАЗНУВАНЕ НА РАВЕНСТВО 2:2

Как само беше осмиван Клоп. Джеймс Маклийн дори го нарече „идиот“, защото домакинско равенство с УБА 2:2 не дава основание за тържество. Седмици преди това германецът каза, че се е чувствал самотен по време на загубата с 1:2 от Палас, защото много фенове бяха напуснали стадиона в края. Срещу дроздовете, когато Ориги изравни в 95-ата минута, Клоп усети, че привържениците го подкрепят. 53-годишният специалист многократно е отдавал значение на връзката между фен и отбор. Германецът критикува, когато паниката се настани. Ръцете му се клатят във въздуха и сочи четирите страни на „Анфилд“. Резултатът е безценна култура за обръщане на резултата. Когато Ливърпул допусне гол, има очакване те да отбележат следващия гол и това се отразява от тълпата.

От началото на сезон 2018/19 Ливърпул е допуснал две поредни попадения в мач от ВЛ само 4 пъти. В първия сезон и половина на Клоп това се случи 13 пъти. Това обаче идва с условия. „Моля, не пейте името ми преди двубоят да бъде решен. Хубаво е, но не е необходимо“, заяви Юрген. Феновете го послушаха и рядко преди края на среща се чува неговото име на „Анфилд“.

Връзката сега е толкова силна, а ползата е ясна. Всички приказки, че феновете са „важни“, в най-голяма степен важат за Ливърпул.

ШЕДЬОВЪР ОТ 75 МЛН.

Клоп не обича януарския прозорец. Но Върджил ван Дайк е различен случай. Ливърпул счупи световния рекорд за защитник – 75 млн. паунда за нидерландеца. Но той донесе много повече и се превърна в скала в сърцето на отбраната на червените. Преди идването на Ван Дайк Ливърпул допускаше по 1,2 гола средно на мач. След пристигането му – 0,6.

„Мога да си представя какво си мислят хората заради сумата. Важно е да забравим цената и да говорим само за играча и това, което той може да донесе. А именно качество, характер и манталитет“, каза Клоп след трансфера. А резултатът е, че след няколко години като нищо да има статуя на Ван Дайк пред „Анфилд“, той е просто толкова добър. Нидерландецът е като шахматен майстор, който забелязва ходовете предварително и командва по брилянтен начин защитата.


СИГУРНИ РЪЦЕ

Многото грешки на Лорис Кариус, особено тези на финала в ШЛ срещу Реал в Киев, накараха Клоп да предприеме безмилостни действия. В една контрола срещу Транмиър Кариус отново сбърка, а 9 дни по-късно Ливърпул счупи трансферния рекорд за вратар – 67 млн. паунда. „Ако знаех, че Алисон е толкова добър, щях да платя два пъти повече“, настоя Клоп след брилянтното спасяване на стража срещу Наполи през миналия сезон в заключителния мач от груповата фаза. След това червените не погледнаха назад, а въздействието на Алисон беше неизмеримо.

НАЙ-ДОБРАТА АСИСТЕНЦИЯ НА КОУТИНЬО

Откъде дойдоха парите за трансферите на Алисон и Ван Дайк? Продажбата на Коутиньо през януари 2018-а за 146 млн. паунда помогна. Напускането на бразилеца бе посрещнато с известна загриженост, но сделката се оказа фантастичен бизнес само за едната страна. Този изходящ трансфер не само финансира дълбочината на отбора, а промени начина, по който играеше Ливърпул. Напускането на Коутиньо позволи на другите да процъфтят, а Клоп заряза 4-1-4-1 и 4-2-3-1 и промени системата на 4-3-3. Хендерсън се премести в ролята на номер 8, което промени играта му и донесе нов живот на червените. Кой би си го помислил? Очевидно Клоп...

ТРАНСФОРМАЦИЯ В ПОБЕДИТЕЛИ

Лесно е да се забрави, че имаше времена, в които нещата не бяха наред за Клоп. Зимата през 2016/17 беше трудна – те събраха едва половината налични точки във ВЛ за период от 13 мача, който включваше загуби от Суонзи, Хъл, Лестър и Борнемът, както и поражение от Саутхемптън в Купата на лигата. Имаше шепот, че в последния катастрофален сезон в Дортмунд германецът е загубил докосването си. Последва нервен тримесечен период, който имаше огромна роля за това, което днес е Ливърпул.

8 победи в последните 11 мача им осигури участие в ШЛ. „Мисля, че създадохме прекрасна база за следващия сезон“, настоя Юрген. А Ливърпул все още извлича ползи от онази кампания. По-важното е, че класирането в турнира на богатите позволи на Салах и на Ван Дайк да се присъединят, а Ливърпул се превърна в сериен победител.


ОТ ХЕВИ МЕТЪЛ КЪМ ОРГАНИЗИРАН ХАОС

Клоп вече мрази фразата „хевиметъл“. Да, той използва този стил на „Анфилд“, но в последните 12 месеца варира в подхода си и триумфира. Ливърпул доминираше над по-големите отбори, но се мъчеше срещу по-малките, които стояха дълбоко в своята половина. С добавянето на Фабиньо към състава хевиметълът постепенно се превърна в организиран хаос.

„Не може да спечелите само с атакуващ футбол, това е невъзможно, защото оставяте пробойни, а теренът е твърде голям. Трябва да сте организирани, а, от друга страна, да сте съзидателни“, каза Клоп в края на 2018-а. Успехът в ШЛ през миналия сезон и 97-те точки във ВЛ не бяха достатъчни и той отново промени нещата.

Дефанзивната линия е видимо по-високо по терена и тимът се старае да наруши играта на съперника още в тяхното наказателно поле. И макар ролята на тримата в атака да не се е променила, то тази на крайните защитници е. Александър-Арнолд и Анди Робъртсън създават по-голямата част от шансовете на Ливърпул. Тактически Клоп е проактивен, не само реактивен.


ЧОВЕШКОТО СЪЩЕСТВО

В режима на Клоп в Ливърпул има очакване и отговорност, но това е съчетано с доверие: „Ще бъда техен приятел, не най-добрият им приятел. Ако играчът е изпълнен с мотивация, концентрация, готовност и страст, няма да ми бъде трудно. Ще го посрещна с отворени обятия“.

Германецът многократно е казвал, че тези футболисти са на първо място човешки същества, а след това звезди. Той позволи на Салах и Мане да присъстват на наградите за Играч на Африка само 24 часа преди сблъсък с Евертън. През ноември Ван Дайк пък пропусна тренировка, за да се срещне с нидерландското кралско семейство. Клоп винаги е готов да помогне и затова всички играчи го обожават.


ИЗКУСТВОТО ДА ИЗПОЛЗВАШ ПОРАЖЕНИЕТО

Поражението е растеж за Клоп, светът не се срива. „Много неща водят до манталитета. Големите загуби те каляват, научават те никога да не се отказваш. Това е процесът на обучение“, обича да казва германецът. Объркани ли сте? Играчите му не са. Вкусете поражението и след това го избягвайте. Проста концепция, но толкова трудна за изпълнение.

Клоп не е имал проблеми – откакто пристигна, Ливърпул никога не е губил последователни мачове. След мъката в Киев дойде славата в Мадрид. През миналия сезон червените финишираха втори с 97 точки и само една загуба. Те се вдигнаха и станаха още по-добри. Миналите разочарования на Ливърпул правят това безспорно доминиране още по-впечатляващо.


Жерард Бранд, Sky Sports
Превод на "Тема спорт"