30-годишното чакане за титла тъкмо беше приключило, когато Юрген Клоп се натъкна на въпроси за създаването на династия в Ливърпул. Разумно в началото той пожела да се наслади на момент, за който поколения фенове на мърсисайдци са мечтали, вместо да изисква още повече от своя безмилостен отбор. Но в рамките на една седмица след спечелването на Висшата лига той започна да мисли за устойчива доминация.

„Следващият сезон няма да защитаваме титлата си, а ще атакуваме нова“, каза Клоп. „Не се чувствам окончателно доволен. Ние сме просто в средата на нещо“, допълни германецът. Това обаче няма да е толкова просто, въпреки че през миналия сезон изглеждаше точно така заради представянето на червените.

Шампионите унищожиха съперниците си и постигнаха триумф в един исторически сезон, в който титлата бе осигурена 7 кръга преди края – рекорд. А освен това останаха непобедени на „Анфилд“ за трета поредна кампания. Превъзходството на Ливърпул беше отразено в 18 точки повече от Ман Сити. Това е стряскаща разлика за всеки съперник и е доста вероятно да се окаже невъзможна за преодоляване и сега, ако отборът на Клоп запази изключителния си фокус и постоянство, които донесоха 196 точки през последните два сезона. В този период бяха допуснати само 4 поражения, а 2 от тях бяха след осигуряването на титлата.

Убеждението на Клоп, че този отбор е в „средата на нещо“, бе подкрепено от решението му да подпише нов 5-годишен договор през декември 2019-а. Разговорите за атака на титлата през тази кампания не са изненада – това е начинът на игра на червените под ръководството на германеца. Но защитата е тази зона, в която Ливърпул има солидно предимство пред своите конкуренти.

Мърсисайдци имаха най-добрата отбрана, която е установена, и добави още една година опит. А както показва влиянието на Трент Александър-Арнолд и Анди Робъртсън, тя продължава да се подобрява. Кевин де Бройне беше единственият играч, който направи повече асистенции от крайните защитници на червените. Ливърпул беше по-силен психически от Сити, а за разлика от Лампард и Солскяер, Клоп не трябва да се занимава с неизвестните на отбор в преход, пише "Тема спорт".

Все пак има няколко притеснения. Поддържането на тези забележителни нива за трета поредна кампания във Висшата лига е основното сред тях. Ливърпул засили конкуренцията на левия бек с привличането на Костас Цимикас и въпреки че интересът към Тиаго Алкантара не е тайна, халфът към този момент все още е играч на Байерн. Мърсисайдци не се нуждаят отчаяно от нови попълнения, но не е зле да има освежаване и инжектиране на нова кръв в отбор, който е относително непроменен в продължение на почти три години.

Подобрението обаче може да се появи отвътре. Наби Кейта напомни за таланта си след рестарта, Минамино впечатли в предсезонната подготовка, а Харви Елиът, Къртис Джоунс, Брюстър и Неко Уилямс са от групата младежи, които вече са пленили Клоп. Целта без съмнение е титла №20, а стимулът също е ясен – този път трофеят от Висшата лига да бъде вдигнат пред феновете на „Анфилд“.