Преди 5 години, на 8 октомври, Юрген Клоп официално пое Ливърпул, а всичко останало, разбира се, е история. Още от онзи момент германецът разпръскваше увереност. 

„Сега трябва да преминем от съмняващи се към вярващи“, каза Юрген. Мощната, ангажирана личност на Клоп гарантира, че хората вярват в него и в способността му да получи отговор от играчите. Той е мислител, лидер, изпълнител и победител.

53-годишният специалист е предефинирал футбола. Много елементи бяха налице и преди, разбира се. Но геният на Клоп е свързан с това, че не оставя камък необърнат. Той очаква и настоява за върхови постижения. във всички области – в спортната наука, в диетологията, доказва го дори и наемането на специализиран треньор по тъчове. Говорете с персонала в другите клубове и те неизменно ще похвалят контрола и революцията му. И по-специално силата на отношенията със собственици, служители, играчи, фенове и медии.

И това е ключово за успеха на Юрген. Всяка връзка съдържа своя собствена динамика – бюджетна, тактическа, емоционална и т.н. Но Клоп вдъхновява всички заради своята приповдигната личност. При едно интервю прекарах само час с него, но неговите магнетизъм, хумор и неподправена природа блеснаха. Нашият фотограф Брадли беше суперзареден и няколко дни поред не спираше да прави снимки.

Трудно е да не изпиташ топли чувства към човек, с такова чувство за хумор, при това сериозно успешен в своята област. Поучителна беше вечерята в Манчестър на 28 ноември 2019-а, когато Клоп и Гуардиола бяха въведени в Залата на славата на мениджърите. Германецът говори за гордостта си да застане до всички легендарни фигури като сър Кени Далглиш, Боб Пейсли и Бил Шенкли. А след това вечерта принадлежеше на него, разказваше история след история и беше душата на партито. Толкова е лесно да се разбере защо футболистите обичат да играят за него.

Той е всичко, което може да искате от един мениджър – брилянтен в работата си, но също забавен, предизвикателен, подобряващ и превръщащ съмняващите се във вярващи. Той е решителен, развивайки философията си за пасове и преса, превключването по време на мач и роевите атаки в действие. Клоп притежава и дарбата на великите лидери, а именно - той слуша. Кара хората да се чувстват част от процеса на вземане на решения, те са част от семейството.

Юрген поддържа страхотна съблекалня, която е населена с редица добри модели за подражание – Хендерсън, Ван Дайк, Милнър. Ето затова Клоп цени Хендерсън толкова високо – той е въплъщение на върховната работна етика и ангажираност към отбора. Ливърпул пропуска лидерството и волята на Хендерсън за победа, когато капитанът отсъства.

Ван Дайк пък е един от най-трансформиращите трансфери през последните години. Милнър е на 34, но когато влезе при загубата с 2:7 от Астън Вила, той имаше гръм на лицето, гняв от представянето и затова Ливърпул бързо ще забрави този момент. Защото Клоп има играчи, които споделят амбицията му, които мразят да губят.

Юрген изисква силна реакция и ще я получи. Той не търси оправдания, а само анализ, подготовка и решителност. Играчите на Ливърпул ще отговорят, това е в тяхната природа. Защото германецът превръща съмняващите се във вярващи...

Превод на "Тема спорт"