Един резултат, разбира се, не означава, че изведнъж всичко е наред. Ливърпул е бил тук достатъчно често през този сезон, за да повярва, че бурята е отминала. Никой не трябва да прави обширни заключения, добри или лоши, от победата срещу отбора на Арсенал, който е изключително непоследователен. Но унижението на топчиите може би е достатъчно, за да може Ливърпул да започне да възстановява известна вяра в себе си и своите методи.

Но първо предупрежденията. Когато Ливърпул спечели със 7:0 срещу Палас преди Коледа, усещането беше, че най-накрая тимът е намерил своя ритъм. Оказа се точно обратното – червените не спечелиха нито един от следващите си 5 мача. След това обаче постигнаха впечатляващи победи над Тотнъм и Уест Хем. Съживяване? Хората на Клоп загубиха 6 от следващите си 7 двубоя в лигата. Така че колкото и да бяха доминиращи срещу Арсенал, си струва да бъдем предпазливи известно време.

Случилото се в събота на „Емирейтс“ обаче показа качеството, което има Ливърпул. Пресата отново изглеждаше перфектна. Арсенал едва успяваше да извади топката от половината си преди почивката. Точно този натиск донесе третото попадение на мърсисайдци, дело на Диого Жота. Трябва да се признае, че артилеристите са отбор, който редовно сам се вкарва в проблеми с играта си отзад. А и тяхната структура може би нямаше да е толкова уязвима, ако 5 ключови фигури не бяха пропуснали сблъсъка. И все пак най-вече преди почивката Ливърпул напомни как може да задушава съперници.

Клоп беше възхитен от този аспект на играта, отбелязвайки, че „контрапресата ни беше на най-високо ниво. Генерално защитата на целия отбор изглеждаше точно както трябва“. Това би трябвало да се отнася за Реал Мадрид – съперника на Ливърпул в Шампионската лига. А кралете има за какво да са стреснати, след като видяха какво причини Ливърпул на Арсенал. А и да не забравяме, че кралете бяха разкъсани от пресата на Сити през миналия сезон.

Международната пауза може би дойде в най-точното време. Тримата бразилци - Филипс, Милнър, Тиаго и Александър-Арнолд, – седем от стартовите 11 срещу Арсенал не бяха с националните си отбори. Трент направи най-бляскавото си представяне за сезона. Центрирането му за първото попадение на Жота беше великолепно, а освен това имаше ключова роля и за третия гол.

Другият огромен положителен резултат за Клоп беше представянето на Диого Жота, който продължава головата си форма, която демонстрира за Португалия. Той влезе от резервната скамейка и прати топката два пъти в мрежата на Бернд Лено. Жота е интелигентен нападател, който може да освежи атакуващото трио. Неговата контузия и тази на Тиаго оказаха огромно влияние върху интеграцията им в тази безпроблемно функционираща машина.

Победата над Арсенал показа, че в този сезон все още има живот за Ливърпул и надежда за бъдещето. Двете цели са възможни – догонване на място в Топ 4 във Висшата лига и след това стремежа към слава в Истанбул. Реал да се чувства предупреден...

Джонатан УИЛСЪН, Guardian, превод на в-к "Тема спорт"