Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица може да предопредели сезона на испанския първенец Реал Мадрид. За "Кралете" предстоят два много тежки мача и след тях мечтите им за защита на титлата в Ла Лига и триумф в Шампионска лига могат да се изпарят. В Испания гостува Ливърпул в първа среща от 1/4-финалите на турнира на богатите. Един срещу друг се изправят два от най-великите клуба на Стария континент и преди сблъсъците шансовете се определят като равни, въпреки че "белите" са без контузения си капитан Серхио Рамос. 

В исторически план отборите са играли два финала помежду си. Първият е от 1981 г., когато мърсисайдци печелят с 1:0, а през 2018 г. Реал се наложи с 3:1 в последния мач на легендата Кристиано Роналдо за "белите" в Шампионска лига. Тимовете са печелили трофея общо 19 (!) пъти, но странното е, че рядко са играли един срещу друг. Общият брой на мачовете е 6, като освен финали, са се срещали и 4 пъти в груповата фаза. Баланс е 3 срещу 3 победи, като испанците спечелиха последните 3 мача срещу Ливърпул. В Мадрид никой няма превес, по една победа с по 1:0 за всеки.

После за Реал предстои голямото дерби с Барселона. "Ел Класико" ще се състои в Мадрид, където каталунците играят изключително успешно в последните години и постигнаха няколко легендарни победи, сред които с 3:0, 4:0, 4:3 и най-вече онова 6:2 през 2009 г. в дебютния сезон на Пеп Гуардиола. Но последният мач между големите съперници в столицата завърши 2:0 за Реал, с което домакините спряха серията от 3 поредни победи на Барса на "Сантяго Бернабеу". През есента "белите" се наложиха на "Камп Ноу" с 3:1, но оттогава измина много време и сега Лео Меси и компания се намират във формата на сезона си.

Но да се върнем към Шампионска лига, където предстои още един голям мач. Байерн Мюнхен приема ПСЖ в повторение на финала от миналия сезон, когато германският хегемон се наложи с 1:0. Аут за баварците е головата машина Роберт Левандовски, който се контузи с националния отбор на Полша. За гостите няма да играе далият положителна проба за коронавирус Марко Верати, но това не е толкова голям проблем за французите, колкото отсъствието на най-добрия футболист на планетата за 2020 г. Що се отнася до преките двубои, предимството е на страната на ПСЖ: 5 победи срещу 4 загуби при голова разлика 12:12. Но всички останали мачове, освен финала, са от груповата фаза, което обяснява превъзходството на парижани. Мюнхен обаче е кошмарен гранд за френския първенец: 3 загуби и 1 победа при голова разлика 3:10.

В България предстоят мачовете на сезона за ЦСКА. В рамките на седмица "червените" ще изиграят два двубоя срещу Лудогорец от 1/2-финалите за Купата на България. На "Българска армия" предприеха изненадваща треньорска рокада. Легендата Любо Пенев смени Бруно Акрапович и именно тези сблъсъци ще покажат дали решението на ръководството е било правилно. Интересното е, че последните 7 мача между двата отбора в Борисовата градина завършиха наравно. В това число влиза и срещата за Купата през 2017 г., когато "армейците" се наложиха след продължения с победен гол на Кирил Десподов в 96-ата минута. Сега националът е от другата страна на барикадата.

В исторически план разградчани имат положителен баланс срещу ЦСКА в София във всички турнири – 5 победи, 12 равенства и 0 (!) загуби, като тук не броим споменатия 1/4-финален мач за Купата с продълженията. Любо Пенев обаче е сред най-големите кошмари за Лудогорец. От 6 мача срещу тях, Ел Голеадор има 2 победи, 4 равенства и само 1 загуба в сблъсъците си. Именно под негово ръководство "червените" елиминираха разградчани за Купата през 2019 г., но тогава мачът се игра на "Хювефарма Арена". На 1/8-финалите през този сезон обаче Лудогорец отстрани Царско село на... Любо Пенев.  

Програмата за седмицата:

Шампионска лига, 1/4-финали, първи мачове

Утре от 22.00 часа:
Реал Мадрид – Ливърпул
Манчестър Сити – Борусия Дортмунд

Сряда от 22.00 часа:
Байерн Мюнхен – ПСЖ
Порто – Челси

Лига Европа, 1/4-финали, първи мачове

Четвъртък от 22.00 часа:
Аякс – Рома
Арсенал – Славия Прага
Динамо Загреб – Виляреал 
Гранада – Манчестър Юнайтед

Англия, Висша лига, 31-ви кръг

Събота от 14.30 часа:
Манчестър Сити – Лийдс Юнайтед

От 17.00 часа:
Ливърпул – Астън Вила

От 19.30 часа:
Кристъл Палас – Челси

Неделя от 18.30 часа:
Тотнъм – Манчестър Юн

От 21.00 часа:
Шефилд Юн – Арсенал

Италия, Серия "А", 3-ти кръг

Сряда от 19.45 часа:
Ювентус – Наполи

Италия, Серия "А", 28-ми кръг

Сряда от 19.45 часа:
Интер – Сасуоло

Италия, Серия "А", 30-ти кръг

Събота от 19.00 часа:
Парма – Милан

Неделя от 13.30 часа:
Интер – Каляри

От 16.00 часа:
Ювентус – Дженоа

От 19.00 часа:
Рома – Болоня

Испания, Ла Лига, 29-ти кръг

Днес от 22.00 часа:
Барселона – Валядолид

Испания, Ла Лига, 30-ти кръг

Събота от 22.00 часа:
Реал Мадрид – Барселона

Неделя от 22.00 часа:
Бетис – Атлетико Мадрид

Германия, Бундеслига, 28-ми кръг

Събота от 16.30 часа:
Байерн Мюнхен – Унион Берлин

От 19.30 часа:
Щутгарт – Байерн Мюнхен

Купа на България, 1/2-финали, първи мачове

Вторник от 19.30 часа:
Арда Кърджали – Славия

Сряда от 19.30 часа:
ЦСКА – Лудогорец

България, efbet Лига, 23-ти кръг

Четвъртък от 17.15 часа:
Ботев Враца – Ботев Пловдив

От 19.30 часа:
Локомотив Пловдив – Царско село

Петък от 19.30 часа:
Славия – ЦСКА 1948

Събота от 17.30 часа:
Лудогорец – Монтана

От 20.00 часа:
ЦСКА – Арда Кърджали

Неделя от 19.45 часа:
Черно море – Левски

Понеделник от 19.30 часа:
Берое – Етър Велико Търново