Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Юлиан Ценков, който пише за любимия си Ливърпул.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Днес мисля да напиша моите мисли за любимия ми Ливърпул. Затова дали е претендент за титлата, имат ли дълбочината в състава, скромното трансферно лято ще се отрази ли на отбора, дали тези играчи, спечелили безапелационно титлата през 2019/20, още са в състояние да помагат на Ливърпул по същия начин, както го правеха, дали Клоп не се изчерпва постепенно, както беше в Майнц 05 и Борусия Дортмунд 

Ще започна отзад напред с отговарянето на тези въпроси. 

За Клоп. Клоп е един от най-големите треньори в момента. Ако погледнем в кариерата на Клоп като треньор ще видим една и съща тенденция. В началото още опипва почвата, като прогреса е стъпка по стъпка. Можем да го проследим в Майнц, като в първите си сезони на отбора му убегна промоцията в Бундеслигата. В Дортмунд, като че ли, прогресът беше по-бърз и видим, като Дортмунд по това време от завършил 13ти преди Клоп да дойде, бързо се намести в топ 4. В Ливърпул всички знаем за прогреса му. През сезон 2015/16 опипа почвата за това с какви играчи разполага и от какви се нуждае. Нека да добавя, че отборът на Ливърпул през 2015/16 беше много дисбалансиран. А за система на Клоп по това време 4-2-3-1 още повече, защото Ливърпул имаше много централни нападатели и по-малко крила. През 2016/17 Клоп вкара отбора в топ 4, като до януари беше около върха, но именно през този месец на 2017 година всичко се обърка. Следващият етап, който наблюдаваме при Клоп, е най-добрите му сезони в отборите. Класира Майнц за Лига Европа, в Дортмунд спечели две поредни титли, като в една от тях направи и дубъл и стигна до финал в Шампионска лига.

В Ливърпул всички знаем - финал в ШЛ през 2017/18, спечели 97 точки във ВЛ, но остана втори и шампионският им сезон през 2019/20, в който просто бяха над всички. Третият етап на Клоп е спадът. В Майнц това със сигурност беше изпадането от Бундеслигата и неуспехът да върне отбора в лигата на следващата година. В Дортмунд спадът започна от 2013/14, като най-очевиден беше в 2014/15. В Ливърпул много специалисти казах, че Клоп започва своята край. Аз не съм съгласен, защото с толкова много контузени през онзи сезон, все пак успя да класира Ливърпул трети след силен завършек на сезона. 

За играчите от шампионския сезон 2019/20. Ливърпул не промени много отбора си от 2019/20 до сега. За този период бяха привлечени Тиаго Алкантара от Байерн Мюнхен, Диого Жота от Улвърхемптън и Конате от Лайпциг. За това време си тръгнаха Лалана, Вейналдум и Шакири, все периферни фигури с изключение на втория, но в зоната на полузащитата Ливърпул изобилства от халфове. Тоест гръбнакът на отбора е запазен. Повечето играчи вече са на по 28,29,30,31, което показва, че отборът застарява. Но все пак все още не е чак толкова стар. В модерния футбол възрастта 31 години вече може да се вземе за прилична. Затова си мисля, че играчите, донесли титлата на Ливърпул през 2020/21 все още имат футбол в себе си. 

Станахме свидетели на един луд трансферен прозорец тази година. Меси напусна Барселона в посока ПСЖ, Роналдо напусна Ювентус в посока Манчестър Юнайтед и още други. Ливърпул нямаше почти никакво участие на трансферния прозорец, като единственият привлечен е Ибрахима Конате от РБ Лайпциг. Но Ливърпул се обвърза дългосрочно със звездите на тима, като почти всички играчи от гръбнака на отбора през 2019/20 подписаха нов договор с "Мърсисайдци". Изключение прави Мохамед Салах, който се очаква да подпише също нов договор в най-скоро време. Аз си мисля, че Ливърпул могат да са конкуренти за титлата този сезон, въпреки трансферните удари на всеки един от другите отбори, сочени за фаворити за титлата. 

Да не забравяме и играчите от школата на Ливърпул. Харви Елиът, който направи два изключително прилични мача срещу Бърнли и Челси, Къртис Джоунс, който миналата година по ред обстоятелства изигра важна роля за отбора на Ливърпул, Натаниел Филипс и Райс Уилиямс, които трябваше да бъдат централната двойка за миналия сезон, заради контузиите на всички останали и Киомин Келехър, който направи няколко прилични мача под рамката на "Мърсисайдци". Изброяването на петимата по-горе показва, че Ливърпул има готовност за качествени резерви при нов такъв сезон като 2020/21 пълен с контузии. Също така това показва и че Ливърпул лека-полека се готви за смяна на поколението, защото както споменах отборът започва постепенно да застарява.

Този анализ показва, че Ливърпул има какво да покаже този сезон и който си позволи да подцени "Червените", то много сериозно ще си изпати

Юлиан Ценков, специално за Gol.bg