За Кайд Гордън това беше само първата от очертаващите се много паметни вечери на футболния терен. Но тя ще си остане незабравима за тийнейджъра на Ливърпул. Две седмици преди 17-ия си рожден ден, крилото стана петият най-млад играч в цялата история на клуба и започна като титуляр при победата с 3:0 над Норич за Карабао къп.

На пръв поглед звездите на мача бяха другите двама в атаката на "червените" Такуми Минамино и Дивок Ориги, които отбелязаха головете, но събитието на "Кароу Роуд" беше именно появата на 16-годишния талант.

На Гордън не му отне дълго време, за да покаже потенциала, с който разполага. Той пристигна от Дарби Каунти през януари срещу сума, която може да достигне 3 млн. паунда и с етикета на "най-добрия 16-годишен в цяла Англия".

Оттогава техничният и безстрашен флангови играч с експлозивен ляв крак преодолява всяко предизвикателство, за да достигне до титулярния състав на Юрген Клоп. Във вторник вечер той можеше да играе в тима на Ливърпул до 18 г. срещу бившия си клуб, но вместо това се изправи срещу опитни професионалисти от елитния Норич и изглеждаше напълно на мястото си на такова ниво.

"Голяма талант, няма съмнение!", похвали го цитираният от webcafe.bg Клоп още преди мача. "Много добър играч е и това ще си проличи веднага".

Както обикновено, Клоп се оказа прав, защото Кайд Гордън бързо впечатли публиката с играта си отдясно на атаката, където феновете са свикнали да наблюдават Мохамед Салах.

Докосването на младока е изкусно, той притежава баланс, качествен дрибъл и арсенал от трикове, както и вкус към надъхващи публиката изпълнения. Но не му липсва и желание да спазва тактическата дисциплина и да пресира усилено.

За седемте си месеца в Ливърпул, Кайд Гордън успя да остави отпечатък в тимовете до 18 и до 23 години, а през лятото проведе подготовка с първия отбор в Австрия и Франция. Също като по-големия си брат Келан, Кайд е изграден като футболист в школата на Дарби Каунти и даже дебютира за родния си тим през декември миналата година.

Всички в Дарби, включително мениджърът Уейн Руни, се надяваха след предоставения му шанс за дебют, Гордън да реши да се обвърже дългосрочно с клуба. Това обаче не се случи, защото в Ливърпул вече бяха наясно с таланта на тийнейджъра и се готвеха да го привлекат.

За голямо разочарование на легендарния Руни, Кайд Гордън напусна Дарби Каунти, и то не за да премине в другия водещ кандидат за подписа му Манчестър Юнайтед, а за да подсили Ливърпул. Мърсисайдци даже са били изненадани, че не срещат по-сериозна конкуренция за подписа на таланта, но Дарби Каунти се е отнесъл с голямо разбиране и професионализъм, когато в клуба са разбрали, че няма как да задържат играча.

Неговият брат Келан разкрива, че като съвсем малък Кайд е започнал футболния си път като вратар в семейните футболни битки. Играчът има още двама братя, както и сестра, а цялото семейство е много сплотено.  Фамилията подкрепя неуморно Кайд, докато наблюдава прогреса му в редиците на Ливърпул и израстването му покрай големите звезди в съблекалнята.

Предсезонната подготовка даде възможност на младока да впечатли Клоп, целия треньорски екип и съотборниците си. В няколко контроли Гордън запали искрата с пробивите си от десния фланг навътре към наказателното поле и си спечели уважение сред отбора.

 

Показателно е, че Клоп го остави в групата за последната част от подготовката във Франция, когато повечето от младите момчета вече бяха върнати в своите възрастови формации. Бековете Трент Александър-Арнолд и Анди Робъртсън са взели Кайд под крилото си и не спират да му дават съвети както за подобряването му на терена, така и за живота му извън него. 

"Кайд има толкова голям потенциал, че е чак плашещо", казва Трент. "Иска ми се да бъда за него това, което Хендо беше за мен - ментор". Впрочем, когато Ливърпул продаде Джердан Шакири на Лион, развитието на Кайд Гордън беше важен фактор за решението да не се купува заместник на швейцареца.

Още преди подготовката да започне в началото на юли, асистентът на Клоп Пеп Линдерс е наблюдавал как тренират играчите от втория състав, за да реши кой да бъде привлечен в първия.

"Видях един играч, в когото имаше огън всеки път като докоснеше топката", спомня си Линдерс. "Преодоляваше противниците, сякаш тях въобще ги нямаше. Веднага се обадих на Юрген и му казах "Уау, имаме нов играч тук".

"Взимаме всички тези млади футболисти с нас на подготовка, но кога разбираш, че имаш добър играч наоколо? Когато опитните започнат да се грижат за този млад играч. Като видиш Джеймс Милнър да говори с Кайд, като видиш как Трент му става истински ментор, като видиш, че го канят да седне на тяхната маса... Всички момчета го приеха в групата и това му помогна да се адаптира".

Критериите за младите таланти на Ливърпул стават все по-високи при топ конкуренцията в първия състав. Но някои от тях очевидно са способни да достигнат поставената летва и Кайд Гордън е сред тях. Затова и привържениците на Ливърпул вече са запомнили името му.

Естествено, остава страшно много път за изминаване преди Гордън да може да се мери с утвърдените звезди в червено. Но сега е периодът на оправдано вълнение, защото Ливърпул си има още един диамант за шлифоване. Който гарантира атрактивни моменти и красиви изпълнения на терена в най-добрите традиции на клуба.