Асоциацията на професионалните футболисти на Англия (PFA), председателствана от Махета Моланго, изпрати писмо до Борис Джонсън, в което моли премиера да намали карантините на футболисти, които пътуват до страни от червения списък поради високата честота на коронавируса. 

Повече от 40 играчи поискаха да се облекчат ограниченията, които засягат преди всичко южноамериканските и африканските футболисти, които играят във Висшата лига като Алисон, Салах, Кавани и Ло Селсо.

В момента хората, пътуващи до страни от червения списък на Обединеното кралство, са длъжни да се поставят под карантина за 10 дни в хотел. От Лигата предлагат на правителството петдневна изолация. За този прозорец през октомври те вече преговаряха с британския изпълнителен орган, че карантината ще се извършва в помещенията на техните собствени клубове, което ще им позволи да продължат да тренират и да играят в изолираща среда, в която са подложени на непрекъсната PCR проверка при завръщането им. Този пакт деблокира миналите забранителни мерки за южноамериканските и африканските международни представители.

Въпреки това, футболистите потвърждават, че през 10-те дни на карантината в Англия, както и през 14-те по време на лагерите на техните национални отбори (задължително в съответствие с правилата на ФИФА), те са твърде далеч от семействата си.

Миналия септември и през март 2021 г. клубовете във Висшата лига решиха „неохотно, но единодушно“ да не освободят футболистите си, родом от страни от червения списък на Великобритания поради високата честота на Covid-19, припомня "Труд". Мярка, която засегна преди всичко футболистите от Южна Америка.

Някои обаче бяха призовани. Аржентинците Ло Селсо и Ромеро (Тотнъм) и Буендия и Емилиано Мартинес (Астън Вила) получиха санкции, което доведе до спирането на мача Бразилия-Аржентина, когато бразилските здравни власти го прекратиха на петата минута заради четиримата играчи. Футболистите бяха нарушили протоколите за борба с коронавируса, които изискват карантина за хора от Обединеното кралство.

Това се случи и с колумбиеца Дейвинсон Санчес, което накара Тотнъм да го санкционира. Крайност, която футболистите, които играят във Висшата лига, искат да избегнат с това писмо до Борис Джонсън.