Ливърпул тресна само с 2:0 Глазгоу Рейнджърс в британското дерби от Група „А“ на Шампионската лига. С този успех „мърсисайдци“ се укрепиха на второто място в класирането, а след 8 дни двата тима отново ще се изправят един срещу друг в Шотландия.

Победата за хората на Юрген Клоп изковаха Трент Александър-Арнолд и Мохамед Салах, който реализира от дузпа. Домакините доминираха тотално и пропуснаха да напълнят кошницата на шотландците и заради пазилия като лъв 40-годишен страж Алън Макгрегър.

Така Ливърпул събра актив от 6 точки и е на втората позиция. Рейнджърс остана на последното място след трите загуби при завръщането си в турнира на богатите след 12-годишна пауза. Възпитаниците на Джовани Ван Бронкхорст все още не са отбелязали и гол в груповата фаза.

Мачът на „Анфийлд“ започна перфектно за Ливърпул. Домакините откриха резултата още при първата си по-добра възможност за отбелязване на гол в 7-ата минута. Трент Александър- Арнолд матира Макгрегър с марково изпълнение на пряк свободен удар от около 22-23 метра – 1:0.

Натискът на домакините продължи. След четвърт час игра Салах нахлу отдясно, но стражът на гостите спаси шута на египтянина. Макгрегър отново извади гостите след изстрел на Дарвин Нунес 20-на минути по-късно. Няма и 120 секунди след това ветеранът под рамката пак спаси шотландците, този път след удар на нахлулия в пеналта Луис Диас.

Хората на Юрген Клоп пресираха съперника си, който така и не успяваше да създаде нещо интересно пред вратата на Алисон. В 40-ата минута Макгрегър отново отчая Нунес с поредното си спасяване.

Доминацията на мърсисайдци през първото полувреме бе тотална. Тя се изрази и в изпълнението на цели 8 корнера и 7 точки удара към вратата на шотландците.

След антракта Рейнджърс пробва да тръгне по-смело напред, но живецът им секна скоропостижно. В 52-ата минута домакините получиха право да изпълнят дузпа, след като Леон Кинг повали нахлуващия на скорост Луис Диас в пеналта. Мохамед Салах стреля безпощадно от бялата точка – 2:0.

Малко след попадението камерите се фокусираха върху сър Алекс Фъргосън, който изгледа мача от трибуните на „Анфийлд“. На стадиона бе и Стивън Джерард. След час игра Макгрегър блесна отново, отразявайки шут на Диого Жота.

Постепенно натискът на Ливърпул поутихна, след като възпитаниците на Юрген Клоп усетиха, че няма как победата да им се изплъзне. Рейнджърс пробва да се възползва от ситуацията, но не успяваше да стигне до чиста голова позиция.

В 84-ата минута Жоел Матип с глава се размина на косъм с гола, след като ударът му с глава премина на сантиметри от лявата греда.

Само 60 секунди по-късно гостите най-накрая се събудиха и създадоха най-чистото си положение, но Костас Цимикас изчисти топката току пред голлиния след изстрел на Раби Матондо. При последвалия корнер пък Чолак би, но Алисон се справи.

До края не паднаха нови голове и Ливърпул се поздрави с победа в британското дерби и "червените" вече дишат по-спокойно в турнира след злощастния мач срещу Наполи.

Ливърпул – Глазгоу Рейнджърс 2:0

Голмайстори: Трент Александър-Арнолд 1:0 (7), 2:0 Мохамед Салах (53-дузпа)

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Цимикас, Хендерсън, Тиаго, Жота, Диас, Салах, Нунес

Глазгоу Рейнджърс: Макгрегър, Тавърниър, Голдсън, Кинг, Бен Дейвис, Баришич, Стивън Дейвис, Лундстрам, Тилман, Кент, Морелос