Ливърпул тресна Тотнъм с 2:1 като гост в едно от големите дербита на кръга във Висшата лига и отново се върна на победния път в шампионата. Двата тима изиграха вълнуващ мач на „Тотнъм Хотспърс Стейдиъм“, в който триумфираха мърсисайдци.

В герой за „червените“ се превърна вездесъщият Мохамед Салах. Египетската звезда донесе успеха с две попадения, реализирани още преди почивката – в 11-ата и 40-ата минута. През второто полувреме Хари Кейн вкара за „шпорите“ в 70-ата минута, които направиха всичко, за да се докопат поне до точката, но нямаха шанс.

Гостите си завоюваха точките още през първото полувреме, когато се представиха на по-високо ниво от съперника си, възползвайки се максимално и от грешките в състава на „Шпорите“. Хората на Антонио Конте пък нямаха шанс, след като на два пъти и гредата спаси Ливърпул след удари на Иван Перишич. Лондончани показаха съвсем друго лице след почивката и доминирата тотално, карайки "червените" да се бранят, но не успяха да се докопат поне до точката.

Така Ливърпул сложи край на черната си серия от две поредни загуби в първенството. Тотнъм пък регистрира второ поредно поражение като домакин. Шпорите продължиха и тенденцията да не могат да бият мърсисайдци – вече 11 мача те не познават вкуса на успеха над „червените“.

Успехът изкачи тима на Юрген Клоп на 8-ото място в класирането с 19 точки. Тотнъм отстъпи на 4-ата позиция с актив от 26 пункта.

Гостите влязоха по-добре в мача. Още в 3-ата минута се откри шанс пред Дарвин Нунес. Уругваецът стреля от малък ъгъл, ала Юго Лорис се справи. Малко след това Нунес би неточно.

Логичното обаче се случи в 11-ата минута. Именно уругвайският нападател подаде на Мохамед Салах на точката на дузпата, откъдето египтянинът нямаше прошка – 0:1.

Тотнъм отговори с удар с глава на Иван Перишич в 15-ата минута, срещнал страничната греда след неубедителна намеса на Алисон.

Домакините направиха фатална грешка в 40-ата минута. Тогава Ерик Дайър се опита да върне топката към Лорис след дълъг пас, но топката попадна в краката на Мохамед Салах. Египтянинът само това и чакаше. Той прехвърли националния вратар на Франция – 0:2.

След почивката Тотнъм излезе като преобразен на терена. Още в 49-ата минута Сесеньон центрира, Перишич стреля от изгодна позиция, но пак нацели гредата, този път напречната.

Двубоят продължи динамично, като тимът на Антонио Конте играеше вдъхновено в търсене на връщане в мача. Гостите обаче също показваха зъби. Нунес и Салах имаха шансове да направят преднината класическа, но ги пропиляха.

Хари Кейн не успя да намали преднината на мърсисайдци в 68-ата минута. Той стреля с глава, но целта остана непоразена.

Все пак Тотнъм стигна до търсения гол в 70-ата минута. Домакините осъществиха атака по десния фланг, при която Хари Кейн се измъкна от опеката на Върджил ван Дайк и с диагонален шут матира Алисон – 1:2.

Домакините продължиха да търсят изравняването, а  „червените“ разчитаха на бързи контраатаки. При една от тях в 81-ата минута Дарвин Нунес нацели напречната греда с шут от дъгата на пеналта, но при ситуацията бе маркирана засада на уругваеца.

Малко след това Алисон отчая Родриго Бентанкур с брилянтно спасява. До края не се стигна до нов гол и Ливърпул си тръгна с трите точки от Лондон.

Тотнъм – Ливърпул 1:2

Голмайстори: 0:2 – Мохамед Салах (11,40), 1:2 – Хари Кейн (70)

Тотнъм: Лорис, Ленгле, Дайър, Дейвис, Роял, Хьойберг, Бисума, Бентанкур, Сесеньон, Перишич, Кейн

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Конате, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Тиаго, Елиът, Салах, Фирмино, Нунес