Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп знае как да извлече последната струйка позитивизъм дори от най-малко обещаващата ситуация. „Мисля, че Арсен Венгер загуби своя мач №1000 с 0:6 (б.р. – срещу Челси), така че съм наистина щастлив“, каза германецът с грейнала широка усмивка и почти можеше да повярва, че нещата се обръщат. Неговият хиляден мач срещу Челси обаче завърши без голове. Това бяха настоящите световни шампиони срещу финалистите от Шампионската лига или 8-ия срещу 10-ия, зависи как се представя сблъсъкът на „Анфийлд“.

Съответните кризи с контузии и в двата клуба означават, че имаше малко звезди, няколко застаряващи ветерани и непознати младежи. И нищо не говори за посредствеността на терена, колкото недоволната тишина, която посрещна последния съдийски сигнал, последвана от вълните на любезни аплодисменти. Това не беше една от големите срещи между тези два отбора.

Съвсем друго се очакваше от два от елитните отбора в света. Дори стойността на резервите го подсказваше – крило (Мудрик) за 89 млн. паунда влезе, както и нападател (Нунес) за 85 милиона. Нито един от тях не направи разликата. И все пак двамата мениджъри чувстват, че се полагат основите за втората половина на сезона, дори когато тимовете от челната четворка изчезват все повече в далечината.

Греъм Потър има на практика нов отбор. В Челси Нони Мадуеке се присъедини към Михайло Мудрик (достатъчно жизнен в дебюта си на „Анфилд“), Дейвид Фофана, Андрей Сантос и Беноа Бадиашил, плюс наема на Жоао Феликс, което вдигна разходите им до 190 млн. паунда само за януари. Размахът на Тод Бьоли кара Роман Абрамович да изглежда пестелив. Новият собственик и новият мениджър винаги означават преход, но това е по-скоро революция.

Видяхме проблясъци какъв може да е Мудрик, когато танцува през защитата на Ливърпул. „Той е опасен в ситуации един срещу един, ще накара феновете да станат на крака, дрибълът му наистина е добър“, похвали го Потър.

Клоп пък осигури дебют като титуляр на 18-годишния Стефан Байчетич. „Имаше врата, дори не съм сигурен, че беше отворена, но той просто нахлу през нея“, впечатлен бе Юрген.

Предвкусвахме шоу след отменения гол на Хаверц (3) заради засада, но това се оказа измамна илюзия. Това, което вече знаем, че не е наред с отборите, си остава. Полузащитата на Ливърпул, независимо дали става въпрос за по-опитните застаряващи звезди или младите, привлечени да ги заменят, остава в сянката на онази, която го изведе до три финала в Шампионската лига.

Челси куца в атака. Хаверц е най-доброто, което имат, и то не стига за централен нападател. Те могат да подпишат с толкова атакуващи играчи, колкото искат, но без голмайстор няма да се получи.

Обетованата земя на Топ 4, която поне прави счетоводителите доволни, се изплъзва все по-далеч. „Можем да повлияем само чрез победи. Обикновено точка срещу Челси не е лош резултат, но чувствам, че трябва да обяснявам на хората: „Как можеш да не спечелиш срещу тях?“. Видях добри знаци и трябва да продължим така“, каза Клоп.

Все пак покрай разочарованието за Ливърпул и Челси има и нещо положително – спря кървенето и раните бяха превързани.

Роб Дрейпър, „Дейли Мейл“, назаем от "Тема спорт"