На Ливърпул липсва свежест в халфовата линия и това е един от най-големите проблеми през този сезон, причинили пропадането на тима на Юрген Клоп.

Мърсисайдци се намират в най-тежката си криза, откакто германецът е начело, а нуждата от нови фигури в средата на терена се коментира постоянно.

Но неволите на опитните и доказани халфове в тима предоставят голям шанс на един тийнейджър, който може да подобри ситуацията не само в настоящето, но и в дългосрочен план. Стефан Байчетич е име, което привържениците на Ливърпул вече научиха добре.

18-годишният испанец от сръбски произход получи шанс да се изяви в няколко мача, постави рекорд, отбеляза дебютния си гол, а през този месец беше възнаграден и с нов дългосрочен договор.

Медиите постоянно примамват феновете с информации за евентуален трансфер на друг тийнейджър, Джуд Белингам, и спекулират как английският национал би решил ребуса в центъра на терена за Ливърпул. Сделката с Борусия Дортмунд за него обаче си остава трудно осъществима, а на "Анфийлд" вече разполагат с многообещаващ играч на поста.

Стефан Байчетич е роден през 2004 г. във Виго и е син на бившия сръбски футболист Сърджан Байчетич - също полузащитник, прекарал няколко години от кариерата си в Селта Виго.

Майката на Стефан е испанка, а момчето е продукт на академията на Селта. Ливърпул успя отрано да забележи таланта му и го привлече още през декември 2020 г. Трудно е за вярване, че младокът е само на 18 като гледа човек каква зрялост демонстрира при владеенето на топката. Далеч сме от мисълта, че халфът е направил нещо изключително дотук. Но показва пъргавина, склонност към влизане в единоборства и много енергия при отнемането на топката.

Пасовете му често са прогресивни и поставят началото на атаки, а Байчетич изглежда спокоен и сигурен на терена. Дори да не звучи гръмко, всъщност това са точно нещата, от които Ливърпул се нуждае в сезон, в който водещите единици в полузащитата като Фабиньо, Джордан Хендерсън и Тиаго Алкантара бележат колективен спад във формата.

Често в мачовете на отбора липсват именно фундаменталните неща в центъра и липсва някой, който е способен да действа простичко и ефективно в зоната пред защитата. Байчетич може да се превърне в решение на проблема и затова получава все по-голямо доверие от Клоп.

Полузащитникът се превърна в най-младия футболист в историята на Ливърпул, участвал в Шампионската лига, след като се появи на терена срещу Аякс през септември - още преди да е навършил 18. Дебютното си попадение отбеляза в края на декември срещу Астън Вила за победата с 3:1. Така той стана третият най-млад голмайстор на тима в първенството след Майкъл Оуен и Рахим Стърлинг.

Мачовете на Байчетич през този сезон станаха 10 и явно ще го виждаме все по-често на терена, особено ако по-опитните играчи на неговата позиция продължат да разочароват.

"Това е лудост, преди година играех при юношите до 18 г., а сега записах мачове като титуляр, дебютирах и даже вкарах гол. Изобщо не очаквах да ми се случи през този сезон", признава испанецът, цитиран от webcafe.bg.

Присъствието му не отменя нуждата от нови попълнения в халфовата линия - но със сигурност за Ливърпул е по-добре да развие собствените си кадри, а Стефан Байчетич е идеален пример за това.