Дарвин Нунес е под въпрос за мача на Ливърпул от английското първенство по футбол срещу Арсенал, заяви мениджърът на мърсисайдци Юрген Клоп на пресконференцията преди мача. Уругвайският нападател удари четири греди при победата над Челси през седмицата, но е получил и травма.

Ливърпул е първи в класирането на Висшата лига с 51 точки и пет повече от Арсенал и Манчестър Сити.

"Четирите греди повлияха на Дарвин. Той също е човек. Ако това не му бе повлияло, щеше да бъде странно. Дузпата като че ли му се отрази най-негативно. Не знам дали Дарвин ще бъде на наше разположение, тъй като някъде около 20-ата минута някой му стъпи върху крака и той изпитваше болка. Напусна стадиона с ботуш и то не такъв за ходене. Няма нищо счупено и снимката излезе чиста, но не знам дали той ще играе през уикенда", заяви Клоп, цитиран от Sky Sports.

Ако Нунес не започне мача с Арсенал, то на негово място най-вероятно ще играе Диого Жота. Това не е голям проблем за Клоп и феновете на Ливърпул.

"Диого е завършен футболист и това го знае всеки. За съжаление, той отсъстваше известно време заради контузии, иначе статистиката му щеше да изглежда по тотално различен начин. Струва ми се, че Диого е бил във всеки медицински доклад, който съм получавал. Ту има нещо натъртено, ту има нещо ударено", каза Клоп.

"В момента обаче той лети. Изглежда лек в краката, свеж и експлозивен. Диого е много интелигентен футболист. Когато на някой му потрябва такъв играч, моментално се сеща за Португалия. Там са наистина специални и разбират футбола на едно съвсем различно ниво. Видях неговия потенциал още в Уулвс. При нас той помага много, особено когато го няма Мо (Салах)".

Нападението може и да бъде лишено от Нунес, но в защита се завръща Трент Алекзандър-Арнолд. Английският национал е излекуван от контузия и може да започне на десния бек, където обаче Конър Брадли се представя блестящо. За Клоп това не е проблем, а лукс.

"Това изобщо не е предизвикателство. В този момент от сезона е даже лукс да имаш титуляри в повече. Радвам се. Нуждаем се от всички футболисти в добра форма, а до момента нямахме късмет. Сега вече имаме. Кой ще започне мача и кой ще го завърши? Нуждаем се от всички. Предстои ни среща със силен съперник, срещу който не бяхме перфектни в последните два мача", заяви Клоп.

"Имаме много за подобряване в играта ни и моите мисли са насочени към това".

Клоп има една титла с Ливърпул, но щеше да спечели повече, ако Манчестър Сити не съществуваше в този си вариант. Мърсисайдци бяха за последно в надпреварата за трофея през 2022, когато спечелиха 28 мача и събраха 92 точки, но отборът на Хосеп Гуардиола стана шампион с една пред тях.

"Ако искаш да завършиш пред Сити, трябва да печелиш всичките си мачове, защото те правят точно това", продължи германецът.

"В днешни времена и в това първенство доминиращата сила са те. Самите те казват, че не правят особено добър сезон, а вижте къде са - на две точки от първото място. Ние искаме да изиграем най-силния ни сезон и трябва да ги бием, когато ги срещнем. Арсенал също със сигурност ще бъде в играта, ако бие нас.

"Ако спечелим срещу Арсенал, ще водим с осем точки пред тях. Ако загубим, ще водим с две. Тогава големият печеливш ще бъде Сити. Това обаче са празни приказки. Нужно ни е да се фокусираме върху мача и върху това, което ще направим в него. Арсенал е достатъчно труден противник, но ние сме в добра форма. Ще опитаме да ги победим".

В основата на заявката на Ливърпул за титлата за мнозина е изненадващо бързото преобразяване на халфовата линия. През лятото мърсисайдци се разделиха с повечето си играчи в средата на терена, но направиха голям удар с новите, сред които Доминик Собослай и Алексис Мак Алистър. 

"През лятото си бяхме изготвили профил на халфовете, които преследвахме. Търсехме тези 'осмици', които могат да играят и в двете половини. Трябваха ни снажни момчета, които са добре технически. Ако имаш такива халфове, но не се защитаваш на най-високо ниво, значи нещо не е както трябва.

"Те помагат много на нападателите в пресата. През миналата година разполагахме с отлични халфове, но знаехме, че трябва да търсим техни заместници. На днешна дата е очевидно, че изглеждаме по-силни като отбор. Виждаше се в очите им колко са ядосани, че Челси вкара и Алисон загуби една празна мрежа. 

"В момента водим в първенството и правим добър сезон, в който се учехме и развивахме. Стъпка по стъпка ставаме по-добра версия на самите себе си, а има още толкова много неща за подобряване"./БТА

Снимка: БГНЕС