Ливърпул зарадва феновете с изобилие от забележителни победи по време на 9-годишния престой на Юрген Клоп, а Goal.com се нае с трудната задача да открои Топ 10 на най-великите и най-незабравимите от тях. Под ръководството на германския мениджър, който дойде през октомври 2015 г., червените често премазваха опонентите си с „футбол на пълна газ“ или се превръщаха в „ментални чудовища“, успявайки да постигнат зашеметяващи и наглед немислими обрати.

Победата над Челси с дузпи на финала за Купата на лигата, постигната на практика с резервния състав, се превърна в поредния шедьовър на Ливърпул при Клоп, но има още много други, които си заслужава да бъдат сложени в рамка. Убедете се сами.

  • Нюкасъл – Ливърпул 1:2 (27 август 2023)

Феновете на Ливърпул се притесняваха преди сезон 2023/24, защото клубът се раздели с ключови играчи и основният ремонт на халфовата линия сякаш не вървеше съвсем по план, но в края на август получихме ясния сигнал, че „менталните чудовища“ са се завърнали в пълния си блясък. С човек по-малко от 28-ата минута срещу Нюкасъл (заради изгонване на Ван Дайк) червените постигнаха емблематичен обрат на „Сейнт Джеймсис Парк”. Сториха го с два късни гола на резервата Дарвин Нунес. Гениален ход на Клоп!

  • Ливърпул – Тотнъм 4:3 (30 април 2023)

Уникално луд мач, в който Клоп бе побеснял, след като видя отбора си да пропилява аванс от 3:0. Мърсисайдци допуснаха изравняване за 3:3 в продължението чрез Ричарлисон, но въпреки това не се отказаха и намериха време да вкарат за култовото 4:3! В типичния си стил пък Клоп се контузи, празнувайки яростно гола пред лицето на четвъртия съдия.

  • Астън Вила – Ливърпул 1:2 (2 ноември 2019)

10-месечната серия без загуба на Ливърпул във Висшата лига изглеждаше готова да приключи на „Вила Парк“, където домакините водеха с 1:0 при оставащи само три минути от редовното време.

Отново обаче Ливърпул не се предаде и обърна чрез Анди Робъртсън и Трент Александър-Арнолд в шестата минута на продължението. От дистанцията на времето именно този успех се счита като един от ключовите за мърсисайдци по пътя към първата шампионска титла от 30 години.

  • Норич 4:5 Ливърпул (23 януари 2016)

В началото на Клоп му беше трудно да разчисти бъркотията, наследена от Брендън Роджърс, но победата с 5:4 над Норич бе ясното доказателство, че германецът вече е започнал да създава наистина специална връзка със своите играчи. Победното попадение на „Кероу Роуд” падна в 95-ата минута, а Адам Лалана счупи очилата на Клоп по време на оживените празненства на тъчлинията.

  • Ливърпул 3:0 Манчестър Сити (2 март 2016)

Ливърпул остана съкрушен, след като загуби финала за Купата на лигата през 2016 г. от Ман Сити след дузпи, но силата на мотивацията на Клоп се прояви само 3 дни по-късно, когато червените разбиха същия съперник с паметен рецитал на „Анфилд“.

„Най-добрата дума, която мога да кажа, за да опиша това, е: Бум”, коментира немският наставник.

  • Ливърпул 1:0 Евертън (2 декември 2018)

Евертън изглеждаше готов да вземе трудно спечелена точка на „Анфилд“, но червените показаха надмощието си в градското дерби с гол на Дивок Ориги за 1:0 в 90+6 мин. Последва едно от най-лудите празнувания на Клоп, който напълно загуби контрол и спринтира на терена, за да се радва с Алисон.

Осъзнал, че е прекалил с емоциите, Юрген все пак се извини на колегата си Марко Силва след двубоя.

  • Уест Бромич – Ливърпул 1:2 (16 май 2021)

При Клоп дори вратарите вкарват! Ливърпул трепереше за мястото си в ШЛ, след като бе загубил 6 последователни мача на празния „Анфилд“ по време на пандемията с коронавирус. Тимът падна до осмо място във ВЛ, но след това успя да завърши в Топ 3 благодарение на серия от 10 кръга без поражение. Поредицата включваше сензационна победа с 2:1 срещу Уест Бромич. Тя дойде с необичаен гол на вратаря Алисон, който наскоро бе загубил баща си и се включи в атака в отчаян щурм за последното центриране. Незабравим емоционален момент!

  • Ливърпул – Ман Сити 3:1 (10 ноември 2019)

Това вероятно е важният психологически момент, в който Юрген Клоп разбра, че Ливърпул най-накрая ще спечели титлата във Висшата лига. Червените се откъснаха с 8 точки на върха благодарение на демонстрация на почти безмилостна свирепост. Действащите шампиони от Ман Сити просто нямаха начин да реагират, а първите два гола на Фабиньо и Салах паднаха още в началните 13 минути.

  • Ливърпул 4:3 Борусия Д (14 април 2016)

Невероятна победа на „Анфилд“, която предложи още едно доказателство, че Клоп изгражда нещо специално. След равенство 1:1 като гост на Дортмунд Ливърпул изоставаше с 0:2 и 1:3 на реванша от четвъртфиналите на Лига Европа. Заради все още действащото правило за голове на чужд терен червените трябваше да вкарат цели 3 на бившия тим на Клоп, но успяха да го постигнат по обичайния драматичен начин за крайното 4:3. Вкараха Коутиньо (66), Мамаду Сако (78) и Деян Ловрен (90+1).

  • Манчестър Ю 0:5 Ливърпул (24 октомври 2021)

Най-бруталната победа на Ливърпул като гост над големия съперник в исторически план. Не е никаква изненада, че Мохамед Салах се превърна в главния мъчител на „Олд Трафорд“, отбелязвайки хеттрик, а Наби Кейта и Диого Жота също бяха точни за разгрома.

„Хората ще говорят дълго за това, защото едва ли ще се повтори някога”, празнуваше Клоп след уникалния успех.

  • Ливърпул – Манчестър Ю 7:0 (5 март 2023)

Сезон 2022/23 не бе от най-успешните на Юрген Клоп, поради което едва ли някой е очаквал толкова гръмка победа срещу червените дяволи – 7:0 през март 2023 година. Коди Гакпо, Дарвин Нунес и Мо Салах се разписаха по два пъти, а Роберто Фирмино добави финалния щрих към най-големия побой, който това дерби някога е виждало. Истинска наслада за почитателите на Ливърпул!

  • Челси – Ливърпул 0:1 след прод. (25 февруари 2024)

Поредната незабравима вечер! Ливърпул бе лишен от услугите на 11 водещи футболисти и дори загуби още един (Гравенберх) през първото полувреме заради контузия. Именно това обаче направи успеха толкова легендарен. Клоп се довери на младоците от школата във финала за Купата на лигата и с тяхна помощ завоюва „най-специалния трофей” в своята кариера.

  • Ливърпул – Тотнъм 2:0 (1 юни 2019)

Нека бъдем честни, изцяло английският финал на ШЛ през 2019 г. беше ужасен за гледане, но означаваше толкова много за Ливърпул, който след серия от загубени финали под ръководството на Клоп най-накрая успя да спечели такъв.

Мохамед Салах, който получи контузия при опустошителната загуба от Реал М в Киев предната година, откри резултата от дузпа, а Ориги подпечата триумфа с късен завършек

  • Ливърпул 4:0 Барселона (7 май 2019)

„Анфилд” е видял много страхотни европейски вечери през годините, но нищо не надминава това. Ливърпул губеше с 0:3 преди реванша от полуфиналите на ШЛ срещу Барселона, което означаваше почти сигурно отпадане. Още повече Клоп не можеше да разчита на Мохамед Салах и Роберто Фирмино, но въпреки това „шибаните ментални чудовища“ на Клоп напълно сгазиха Лионел Меси и компания. Така обърнаха общия резултат с 4:0, а попаденията вкараха Дивок Ориги и Джини Вайналдум (по 2).

Марк ДОЙЛ, GOAL.COM, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС