На 16 юли 2000 г. Реал Мадрид влезе в ерата "Флорентино Перес". Вчера се навършиха 20 години под негово управление, с изключение на периода от 3 сезона и половина, в които той отсъства (от средата на 2005-06 до 2008-09), след като подаде оставка през февруари 2006-а. Посвети се на семейния си живот, анализира грешките от първия етап, но с цел да ги коригира при завръщането, което се осъществи през лятото на 2009-а.

За да оглави гранда, Флорентино успява да бие на изборната арена Лоренсо Санс, който е в разгара на силите си. През 2000 г. Белия балет тъкмо е спечелил Шампионската лига в Париж срещу Валенсия (3:0), а споменът за Ла Септима още не е избледнял в съзнанието на феновете (1:0 над Юве на финала през 1998). За да триумфира на вота, платежоспособният профил на Флорентино обещава да удари вечния враг Барса с отмъкването на Луиш Фиго и да коригира рисковите сметки на клуба. В крайна сметка това натежава повече от 2 титли на Европа за 3 години.

Възползвайки се от разгара на международния си успех, тогавашният шеф Лоренсо Санс се осмелява да свика предсрочни избори, които се очаква да спечели с лекота. Именно той е върнал европейския блясък на Кралския клуб след 32-годишно прекосяване на пустинята, а и бе показал зорко око на пазара с привличането на звезди на изгодни цени (Панучи, Макманаман, Роберто Карлош, Зеедорф, Мориентес, Шукер, Миятович). Неговата голяма операция е подписването на Никола Анелка от Арсенал за 35 милиона евро, който се оказа фиаско на терена, но въпреки това имаше полза с двата му гола в полуфиналите на ШЛ срещу Байерн.

Перес пък се явява на изборите с научен урок. През 1995-а той се бе опитал неуспешно да свали тогавашния шеф Рамон Мендос, но губи само с 698 гласа разлика (15 203 срещу 14 505).

През 2000 г. Флорентино прави втори опит и този път залага всичко на един португалец (дясно крило) от Барселона. Неговият трансфер ще бъде входният билет за Перес в бялото президентство, а името е добре известно: Фиго. Сложната ситуация с бъдещето на португалеца в Барса стига до ушите на Флорентино, който използва посредничеството на Пауло Футре (бивш играч на Атлетико М). Двете страни се договорят писмено Фиго да играе за Реал Мадрид, ако изборите бъдат спечелени от Перес. От своя страна бъдещият бос обещава да плати клаузата за прекратяване на договора на португалеца с Барса (60 млн. евро).

За да го убеди да направи смелата крачка, Флорентино умножава по 6 заплатата на звездата. На 11 юли (само дни преди изборите) бъдещият шеф пуска бомбата: "Искам да ви кажа, че Фиго ще бъде наш играч, ако аз съм президент. Ако излъжа, обещавам да платя таксата на всички членове за следващия сезон (22 милиона евро)". Разбира се, Перес има и скрит трик. В предварителния ангажимент, който вече е подписан с агента на Фиго, има фиксирана неустойка от 36 млн. евро, която португалецът щеше да дължи, ако се отметне от договорката да премине в Реал.

Другият кандидат Лоренсо Санс отвръща на удара, нападайки Перес: "Това, което сеньор Флорентино прави, е да продава дим. Не знам дали има предварителен договор, но във всеки случай неговите действия не са законни". В същото време в Барселона става непоносимо за Фиго, който получава смъртни заплахи за себе си и семейството. Той се надява Перес да загуби изборите, защото така предварителният договор, подписан от неговия агент, щеше да си остане само мокра хартия. Самият Луиш също не вярва, че Перес има шансове да спечели срещу кандидат, който току-що е спечелил Шампионската лига (Санс). И в крайна сметка португалецът се надява да използва флирта с Реал като мярка за натиск, с който да подобри своя личен договор в Барса.

Но Санс наистина губи вота, Флорентино печели и пътеката за Фиго е маркирана. "Или трябваше да отиде в Реал, или да плати 35 милиона евро неустойка, но се постави на място. Беше един от най-добрите в света, но и един от най-лошо платените. На масата стоеше 6 пъти по-голяма оферта", спомня си Футре.

Само няколко дни след изборите Фиго е представен като нов играч на Реал в трофейната зала заедно с Ди Стефано и Флорентино. Сериозното му лице издава колебанията, които е изпитвал, но с времето се установи в Мадрид, вкара 58 гола и спечели Шампионската лига и две титли в Ла Лига. За Барселона пък неговото напускане е жесток удар. Клубът имаше нужда от години да се възстанови, а в най-ниската си точка завърши чак шести през 2002-03.

Когато големият ден (16 юли) настъпва, Санс и Перес имат почти равни шансове. Новината за трансфера на Фиго изравнява силите и вотът се превръща в монета, която ще се усмихне на Перес. Преброяването продължава 13 часа. 16 469 гласа за Флорентино, 13 302 за Санс. Оказва се, че предимството от 3167 гласа е базирано на прословутото "гласуване по пощата". Флорентино губи по същия начин през 1995-а и затова разработва стратегия с пратеници, които събират гласове от домовете на членове, които не могат да присъстват лично на изборите.

Лоренсо Санс алармира за нередности в тази игра на гласове, но все пак признава загубата и поздравява победителя. Перес официално встъпва в длъжност на 17 юли (преди 20 години), а останалото е история. Прекрачва се прага на т.нар. Галактическа ера, в която освен Фиго пристигат Зидан, бразилецът Роналдо, Бекъм и Оуен (в първия етап), Кристиано, Кака, Бензема, Шаби Алонсо, Хамес, Азар (във втория етап). След две титли в Ла Лига и европейска купа в три поредни сезона решава да не поднови договора на треньора Дел Боске и Реал влиза в негативна спирала, която приключва с оставка на 27 февруари 2006-а. Стъпката встрани му позволява да се съсредоточи върху семейството и по-конкретно неговата съпруга Мария де лос Анхелес Сандовал, която страдаше от рак.

През лятото на 2009-а след оставката на Рамон Калдерон той се завръща в президентството, печелейки изборите поради липса на съперници. Общо натрупа 45 отличия в секциите за футбол и баскетбол, а сега фокусира усилията си в реформата на "Бернабеу", който ще се превърне в туристическия и спортен център на Мадрид.


Материал на "Тема спорт"