Какво му трябва на човек, за да попадне в обятията на пълното щастие - любящо и предано семейство и най-добър приятел на света. Зинедин Зидан има и от двата компонента в максималния вариант. До него от 30 години е съпругата му Вероник Фернандес, а почти толкова време в живота му присъства верният приятел в лицето на Давид Бетони.

За схоластиците, които не поставят житейските обстоятелства на първо място, двамата вероятно нямат съществено значение за треньорските постижения на Зизу. Но животът ги опровергава напълно.

Най-силната страна на Зинедин е неговата всепоглъщаща балансираност. И всички приемат това за черта на характера му, която той просто си я носи по рождение. Но определено не е само до ген. Зидан е огромен късметлия да има до себе си два фактора, които в огромна степен са го направили толкова точен и завършен образ.

Човекът, който попада в камерите десетки пъти на всеки мач на Реал Мадрид, се казва Давид Бетони. Всеки наблюдателен зрител е проследил поне едно обръщане на Зидан назад за консултация от пейката. Е, този разговор се води неизменно с един и същи човек - Давид Бетони. Двамата са приятели от 1989 година, когато се оказват заедно в академията на ФК Кан. Алжирецът и италианецът стават неразделни приятели и досега това не се е променило. 

Зидан е момче от Марсилия и в този град го обожават без никога да са го гледали с бялата фланелка на Олимпик. Но началото на неговия творчески път е сложено в града, който целият свят знае със знаменития ежегоден кинофестивал. Бетони също е момче от Юга. Те двамата се засичат във ФК Кан, където започва знаменитата кариера на Зизу. Тази на Бетони върви в съвсем различна посока, но това е видно още от младежките им години. Зидан отива в Бордо, а по-късно и в Италия. 

Връзката им е толкова силна, че Бетони също си намира отбор в Италия, но той е от Серия С. Всъщност цялата италианска авантюра на Бетони е в ниските нива на футболната пирамида в страната. Но той е виновникът Зинедин да научи изключително бързо италиански език. Благодарение на безкрайно дългите им телефонни разговори, в които се комуникира само на майчиния език на Бетони. И независимо че разстоянието между Авесано и Торино е 8 часа, всеки уикенд Бетони е при семейството на своя приятел. 

Веднъж дори почти се разминават за Нова година. Зидан чука на вратата на Бетони, а той го посреща с готов багаж за пътуване до Торино. Стигнахме и до семейството. Всъщност Бетони присъства на първата среща между Зинедин и Вероник, дори има заслугата тя да се състои. Давид изкушава срамежливия Зинедин да нарушат режима и да отидат на дискотека. Там попадат на две хубави момичета, едната от тях става госпожа Зидан. И всички, които я познават, знаят, че тя е основният фактор в успехите на един от най-големите футболисти на всички времена.

Много рядко се среща такова приятелство като това между Зинедин и Давид. И то също показва, колко здраво стои на земята големият Зидан. Далеч повече са случаите на звезди, които забравят откъде и с кой са тръгнали. През 2014 година първата работа на Зидан в Кастия е да вземе със себе си приятеля си Давид. Всъщност от тогава датира и професионалният им тандем. Който се възпроизвежда и в първия отбор на Реал Мадрид, не обаче без съпротивата на Флорентино Перес, който днес нарича Зидан благословия. Тогава обаче Перес не дава лесно благословия на Зизу да сложи на пейката своя приятел. Перес дълго настоява Сантяго Солари да е помощник на Зидан, а Бетони бива назначен, забележете - за асистент по екипировката. И това си има обяснение - през 2016 година Бетони няма лиценз за треньор. И това го лишава от достъп до техническата зона. Но това не е било пречка Зизу да го приеме като най-важния човек до себе си още от първия момент. 

И когато преди дни заедно ликуваха като шампиони на Испания, първите думи на Зидан бяха: "Не го направих сам, а заедно с екипа ми". Основният човек в екипа му е Давид Бетони. Той води тренировките и се занимава почти изцяло със спортно-техническата част. Според Бетони обаче Зидан има уникално човешко влияние върху всеки един от футболистите. Впечатляващ е подходът на французина, който никога не налага силово своите идеи, а го прави винаги чрез диалог и изслушване на другата страна. Това обяснява и изключителния климат в съблекалнята на Реал. Именно чудесните отношения между играчите бяха в основата на титлата. Самият Бетони се затруднява да посочи точната рецепта за успехите на приятеля си вече като треньор. Едно обаче според него е сигурно - нищо специално няма в тактическите виждания на Зидан. Просто умее да кара подопечните си да печелят победите.

Независимо от повишения си статут Бетони продължава да изпълнява и старите си задачи. Той отговаря за доставките от Франция. И в това направление също има сериозни успехи. Двама играчи бяха взети по негово настояване - вратарят Давид Ареола и защитникът Ферлан Менди. А френското присъствие се допълва от Рафаел Варан и Карим Бензема. Френският език е един от основните в Реал. Но Зидан няма никакви проблеми и с испанския за разлика от Бензема, който след 8 години още среща затруднения.

За Зизу това никога е било проблем, защото фамилното име на съпругата му е Фернандес. По испанските закони със същата фамилия са четиримата им синове. Един от тях играе за испанските младежки формации, след като избра да се състезава за втората си родина. Вероник Фернандес е с особен статус. За разлика от други футболни съпруги тя е изцяло посветена на кариерата на съпруга си, макар и във визитката й да съществува и професията модел. Вероник живее в сянката на Зинедин, но има и друга гледна точка. И тя е, че всичките успехи на Зидан са постигнати благодарение на двете сенки, които присъстват в живота му от повече от 30 години. Тази на съпругата му и другата на верния приятел. Триото продължава да печели.


Жаклин Михайлов, "Тема спорт"