Няма друг футболист в Европа с повече мачове за националния отбор. Серхио Рамос облече за рекорден 177-и път екипа на Испания срещу Швейцария (1:1) в Лигата на нациите. И за да няма пълно щастие, изпусна две дузпи след 25 поредни точни изпълнения от бялата точка.

Върху средния пръст на лявата ръка на Серхио Рамос има надпис “90+“. Татуировката му не е израз на любов към математиката, а напомняне за един от великите мигове в неговата кариера. В добавеното време след изтеклите 90 минути на финала в Шампионската лига през 2014 г., той заби изравнителен гол. Така “Реал” (Мадрид) се добра до продължения и в тях спечели с 4:1 срещу “Атлетико” юбилейната десета за отбора купа в турнира.

Оттогава Рамос вдигна още три пъти най-престижния клубен трофей. Заедно с отличията във визитката се множат и десетките татуировки по атлетичното му тяло. Върху него са изобразени номерата върху екипите, с които е играл (35, 32, 5 и 4), любимото му животно (вълк), цитат от покосения от сърдечен удар негов бивш съотборник Антонио Пуерта, имена на жертви от терористичните атентати в Мадрид и Ню Йорк, както и пистолет - символ на точния му мерник към противниковата врата.

С близо 100 попадения на професионално ниво в своята кариера 34-годишният Рамос е най-резултатният топзащитник в съвременния футбол. Той дели заедно с Алфредо ди Стефано осмото място в класацията за най-добрите голмайстори в историята на испанския национален отбор - двамата имат по 23. След паузата във футбола заради коронавируса тази пролет именно Рамос поведе “Реал” към титлата и реализира рекордните за бранител от голямо европейско първенство 11 шампионатни гола за един сезон.

Атакуващ защитник и(ли) защитаващ нападател - това в момента е капитанът и лидер на най-успешния национален отбор (Испания) и на клубен тим (“Реал”) от последното десетилетие. Спечелил е повече от 20 отборни трофея - едно световно и две европейски първенства, пет титли на Испания, четири от Шампионската лига, четири от световното клубно първенство, три суперкупи на Европа...

Индивидуалните му награди са още повече, но липсва най-ценната. Ако защитниците имаха повече тежест в анкетите, сигурно щеше да измъкне някоя “Златна топка” от ръцете на Кристиано Роналдо. Между другото - португалецът признаваше в “Реал” само един авторитет сред съотборниците си. Познайте кой! Рамос.

Бранителят съчетава разностранни качества - солидна физика, мощ в единоборствата, перфектна игра с глава, бързина, чувство за пласиране, акробатични шпагати, дрибъл, стрелба, прецизен пас, здрава психика и инстикт да предвижда ситуацията. Убийственият нюх към гола го има още от младежките си години, когато е играл като нападател в “Севиля”. Наричали са го Шустера - заради техниката и дългата русолява коса като на германския футболист Бернд Шустер. По-късно става краен бранител, а през 2010 г. Жозе Моуриньо го премества в центъра на защитата в “Реал”, където се подвизава до днес.

Феновете на мадридския клуб боготворят своя капитан, защото е символ на победа, могъщество, власт. Мнозина го мразят - например в Севиля, защото избира да продължи кариерата си в богатата испанска столица, когато през 2005 г. “Реал” плаща за него 25 млн. евро. Или многомилионната армия от фенове на “Ливърпул”, които никога няма да му простят бруталното влизане срещу Мохамед Салах, довело до тежка контузия на нападателя и на практика предрешило победата на испанците с 3:1 във финала на Шампионската лига през 2018 г. А в Барселона биха го линчували - не само защото е от “Реал”, но и защото непрестанно изтъква господството на Мадрид и тъпче сепаратистките амбиции на каталунците. Това е другото лице на Рамос - дразнител, провокатор, хулиган. Пада артистично за дузпи, вечно спори със съдиите, със съперниците, че и с треньорите си. За Моуриньо беше казал, че не се е събувал по къси гащи, за да го настъпи по ахилесовата пета - липсата успехи като футболист.

За разлика от други велики защитници като Франц Бекенбауер и Паоло Малдини испанецът не е кристално чист образ. Но е алфа мъжкар (по външен вид и характер), готов да спечели битката с цената на всичко.

През миналата година Серхио Рамос се ожени в града на своето детство Севиля за дългогодишната си приятелка Пилар Рубио, с която има връзка още от 2012 г. Красивата брюнетка е с 8 години по-възрастна от него и натрупва известност като телевизионна водеща. Двамата имат четири сина, като само най-малкият - Максимо Адриано, се роди след сватбата. Първото дете футболистът кръсти на себе си - Серхио младши, второто се казва Марко, а третото - Алехандро.

Израснал в южната испанска провинция Андалусия, капитанът на “Реал” (Мадрид) има качествата на типичните местни жители. Той е голям почитател на коридата и приятел с известни матадори. Неслучайно след вкарани голове защитникът изразява радостта си, имитирайки движенията на бикоборец. Освен това притежава ферма за породисти андалусийски коне, които печелят престижни награди.

Материал на "Труд"