Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Димо Тончев, който коментира превъзходната форма на Карим Бензема.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Ако определим футбола като изобразително изкуство, то определено неговият Пикасо ще бъде Карим Бензема. Френският нападател  обаче "рисува" на терена своите шедьоври, но те някак си не получават необходимото внимание, гласност и оценка, за разлика от тези на гения от Малага. Нещата, които прави нападателят на Реал Мадрид, някак си минават между капките и доста често не остават подобаващо оценени и биват бързо забравени от футболната общественост, защото Карим няма PR-a и медийната подкрепа, подобни на колегите си Кристиано Роналдо, Лео Меси, Неймар, Златан Ибрахимович и кандидатите за нови крале на футбола - Килиан Мбапе и Ерлинг Холанд.

Да си спомним за онзи полуфинален мач в Шампионската лига срещу Атлетико Мадрид през 2018. Реал гостува на тогавашния Висенте Калдерон след комфортен аванс от 3-0 в първия мач след хеттрик на Кристиано. Домакините обаче нямат намерение да се предават и бързо повеждат с 2-0. По онова време Атлети притежава най-силната защита в Европа, но за има-няма десет секунди, Бензема навързва трима от тази защита на аутлинията, правейки страхотен пробив, след който Реал вкарва така нужния гол на успокоението чрез Иско. И тук си представям ако нещо такова бъде направено от Лео Меси или Неймар, как в близките 10 години няма да се говори за нищо друго. А този миг на гениалност от френския маестро сякаш мина и замина все едно е нещо съвсем обикновено като изгрева и залеза всяка сутрин и вечер и всички запомниха само трите гола на Роналдо в първата среща на Бернабеу. 

Когато Златан Ибрахимович вкара някоя задна ножица, дори в приятелски мач или на тренировка, след това слушаме няколко месеца колко е велик и колко уникално е изпълнението му. Когато Карим вкара задна ножица срещу Аякс в Шампионската лига, срещу Атлетико в Ла лига и срещу Барса в Ел Класико, акцентите падат върху това, че Реал е спечелил срещата. 

Аз съм сигурен обаче, че тези които помним нещо повече от едни числа, ще си спомняме за онази асистенция с пета срещу Еспаньол към Каземиро, страхотният гол, където овладя топката между цялата защита на Челси и след това от въздуха отбеляза, уникалното попадение в стил Ван Бастен срещу Осасуна през онзи луд сезон 2011/12, шедьовъра срещу Барселона от миналия сезон когато прескочи топката и майсторски с пета я насочи в мрежата на Тер Щеген. 

През изминалата година също имаше страхотни изблици на гениалност като двата гола срещу Швейцария в рамките на минута, овладяването с гръб и след това гола срещу Майорка, страхотното попадение срещу Испания във финала за Лигата на нациите и като за коледен подарък и завършек на полусезона - вчерашното изпълнение срещу Атлетик Билбао в тяхната Катедрала, където още в четвъртата минута получи топка в далечния край на пенала и направи това, което умее най-добре - да вкара красив гол, който да изглежда просто и елегантно отбелязан, а в същото време да се чудиш как от такава позиция го прави да изглежда толкова елементарно и същевременно гениално.

Преди пет дена футболният Пикасо навърши 34 години, но изглежда във формата на живота си. Надявам се и през следващите година, две да видим най-доброто от неговото изкуство на футболния терен. 

Димо Тончев, специално за Gol.bg