Хетафе шокира Реал Мадрид в първия мач за новата 2022 година в испанската Ла Лига, след като удари „лос бланкос“ с 1:0 в среща от 19-ия кръг на първенството. Така тимът от предградието на столицата на Испания спря и серията на „кралете“ от 11 двубоя без поражение в шампионата.

Единственото попадение, донесло изненадващата победа за Хетафе на „Колисеум Алфондо Перес“, заби Енес Юнал още началните минути, когато защитата на гостите сякаш все още пируваше на празничните трапези, а не играеше на терена. Любопитното е, че точно този съперник дори не бе вкарвал гол във вратата на „лос бланкос“ от няколко години, а сега реализира едно, което се оказа победно.

Въпреки провала Реал остава начело в класирането, но пропусна да увеличи преднината си на върха. Хората  на Анчелоти са с актив от 46 точки. Хетафе се изкачи до 16-ата позиция с 15 пункта.

Като цяло „лос бланкос“ изиграха сравнително слаб мач, като често се виждаха неточности и в отиграванията на играчите. "Белите" създадоха не малко положения за отбелязване на голове, но не успяха да ги материализират. Победата за скромния отбор на Хетафе е първа за тима в малкото мадридско дерби от 2012 година насам.

Двубоят на  „Колисеум Алфондо Перес“ се проведе при прекрасно време.  Слънцето сякаш приспа футболистите на Реал, за които в началните минути изглеждаше, че още са в празнично настроение и мислите им не са на терена.

Хората на Кике Санчес Флорес се възползваха по най-добрия начин от това поведение на играчите в бяло. Енес Юнал възпламени трибуните в 9-ата минута, шокирайки „лос бланкос“. Турският нападател се възползва от изключително груба грешка на Милитао, отне му топката в пеналта и откри резултата, матирайки Куртоа – 1:0.

Малко след това пред домакините се откри нова възможност след поредно неразбирателство в отбраната на Реал, но Максимович не затрудни белгийския страж.

Постепенно гостите излязоха от летаргията и в 16-ата минута Модрич  пробва шут, спасен с вещина от Сория. Само 120 секунди по-късно хърватинът едва не изравни със бомбен удар от точката на дузпата, но топката разтресе напречната греда.

Хората на Карло Анчелоти доминираха при притежанието на топката и последва нов пропуск. Тони Кроос от воле не успя да порази целта.

Треньорът на кралският клуб недоволстваше доста край тъчлинията и реферът Марио Лопес го декорира в жълто в 41-ата минута.

Реал се настани трайно в половината на домакините, които  разчитаха на контраатаки. При една от тях Хетафе за малко не стигна до втори гол. В добавеното време на първата част Аленя стреля, а грешникът Милитао блокира шута му.

След антракта гостите продължиха да диктуват събитията на терена, но така и не стигаха до преследваното изравняване. Анчелоти още на почивката пусна в игра Азар и Марсело, които замениха Асенсио и Менди.

Куртоа отрази удар на Сандро Рамирес в 56-ата минута. Гостите продължиха да натискат, а попадението все не падаше в мрежата на Сория.

Алаба стреля покрай гредата от фаул четвърт час преди края. Малко след това Реал стигна и до най-чистото си положение след почивката. Каземиро отправи страхотен шут от въздуха, но Сория се справи.

До края гостите продължиха да натискат, но не успяха да стигнат поне до равенството, а „лос бланкос“ стартира новата година със сензационно поражение.

Хетафе – Реал Мадрид 1:0

Голмайстори: 1:0 - Енес Юнал (9)

Хетафе: Сория, Куенка, Митрович, Кабако, Оливера, Арамбари, Максимович, Дамиан Суарес, Аленя, Сандро Рамирес, Юнал

Реал Мадрид: Куртоа, Менди, Алаба, Милитао, Васкес, Каземиро, Кроос, Модрич, Асенсио, Родриго, Бензема