Когато Ел Класико приключи, беше доста след полунощ в Рияд, Саудитска Арабия. След 120 минути играчите вече едва можеха да ходят, да не говорим да тичат, и бяха на 6500 км от дома, но в крайна сметка Реал успя. Последната топка бе уловена от Тибо Куртоа, който лежеше на тревата, задържайки класирането на своите за финала за Суперкупата на Испания. Голът на Феде Валверде в продълженията реши всичко и в крайна сметка мачът завърши с очакван победител, но стана много по-трудно за Белия балет, отколкото мнозина предполагаха.

В тази забавна вечер можеше да се случи всичко – от 1:0 до 1:1, 2:1 до 2:2 и в крайна сметка 3:2. Стрелката посочи Реал, но Барса впечатли и бе много близо до целта. Преди всичко каталунците, макар и загубили, започнаха да изглеждат отново като отбор – особено след влизането на големите надежди Педри и Ансу Фати на терена.

Поне на терена мачът приличаше на истинско Ел Класико. И то завърши така, както и започна – каталунците бяха „спипани“ и Реал се възползва за един миг. В първия случай Бензема отне топката от Бускетс и асистира на Винисиус за откриващия гол. Докато капитанът на Барса осъзна какво се случва, топката вече беше в мрежата. Авторът на попадението направи само две докосвания, а головата атака мина с четири пипания на топката. Това бе характерното за играта на мадридчани – бързина и ефективност. Всяко предоставено празно пространство от съперника беше като покана, която те нямаше как да откажат, при това по най-светкавичния начин.

Откриването на резултата от тима на Анчелоти изглеждаше неизбежно с оглед на превъзходството на белите в началото. След това Барселона реагира изключително добре, но все пак остана усещането, че Реал също може да достигне до наказателното поле на съперника само за един миг и почти без съпротива.

Късметлийският изравнителен гол на Люк де Йонг донесе опора, която скоро прерасна в голяма крачка напред с влизането на Педри и Абде на почивката. Резултатът веднага бе факт – Дембеле, Педри и Люк де Йонг имаха шансове един след друг. Последва удар на Дембеле от воле, но въпреки това Мадрид бе отборът, който отново поведе. Прекрасно докосване на Модрич доведе до още по-красиво такова от Бензема, дърпане на топката назад, обръщане и стрелба. Ударът срещна гредата, но Карим се върна отново в следващата атака и този път прошка нямаше – 2:1 за Реал.

В оставащото време каталунците се постараха да покажат, че нищо не е свършило. След изравнителния гол на Фати няколко минути преди края лос кулес усилиха хватката до краен предел, но пак бърза атака на Реал върна преднината обратно в мадридския ъгъл. Полето се отвори пред лос бланкос, Каземиро атакува, Родриго изигра ролята си, а Валверде пристигна в пеналта, за да завърши.

Чистите положения пред двете врати продължиха буквално до последните секунди, но накрая Реал бе този, който още стоеше изправен на краката си и остава в Саудитска Арабия за финала в неделя.

Сид ЛОУ, ГАРДИЪН, превод на "Тема спорт"

Снимка: БГНЕС