Реал Мадрид  стигна само до 1:1 срещу  Атлетик Билбао на „Сантяго Бернабеу“ в среща от последния 38-и кръг в Ла Лига. Над 60 000 фенове се стекоха на стадиона, за да се сбогуват със своя любимец Карим Бензема, който напуска клуба след 14 години.

„Баските лъвове“ откриха резултата чрез Ойхан Сансет в 49-ата минута. Гостите от Билбао профукаха и дузпа в 10-ата минута, след като Тибо Куртоа отрази удара от бялата точка на Микел Весга. „Кралете“ видимо не играха на пълни обороти и не впечатлиха с представянето си в предни позиции. Все пак Реал стигна до равенството в 72-ата минута след гол от дузпа на Бензема, който се разписа и в последната си среща с „белия“ екип

Този мач се оказа бенефис с екипа на „лос бланкос“ за още трима играчи, освен френския голаджия. С кралския клуб се разделят Марко Асенсио, Еден Азар и Мариано Диас, които обаче останаха на резервната скамейка.

В крайна сметка грешната стъпка на финала на шампионата не костваше второто място на Реал Мадрид. Тимът на Карло Анчелоти го запази, след като Атлетико Мадрид допусна равенство 2:2 като гост на Виляреал в самия край на срещата . Така „Кралете“ финишираха със 78 точки, а „дюшекчиите“ с точка по – малко 77 и се задоволиха с бронза.

Атлетик Билбао се нуждаеше от победата, за да може да се класира на 7-ата позиция, която осигурява квота за Лигата на Конференциите. "Баските лъвове" събраха актив от 51 точки, но Осасуна финишира с 53 точки и памплонци я спечелиха.

Още след първия съдийски сигнал дойдоха индикациите, че гостите са амбицирани да спечелят и Реал ще трябва да играе на 100%, ако иска да стигне до успеха. В 10-ата минута реферът Исидро Диас де Мера отсъди дузпа за Атлетик Билбао за игра с ръка в пеналта на Тони Кроос. Микел Весга стреля от бялата точка, но Куртоа отрази.

Едва в 24-ата минута домакините застрашиха по-сериозно вратата на Унай Симон. Тогава Винисиус Жуниор стреля по тревата, но стражът се справи.

Баските продължиха да бъдат по-опасният отбор на терена. След половин час игра Берчиче принуди Куртоа отново да се проявява. Малко след това белгийският страж се намеси и след изстрел на Иняки Уилямс.

Точно преди почивката Родриго не успя да вкара за „белите“, след като се озова очи в очи с Унай Симон, а секунди по-късно удар с глава на Карвахал премина над гредата.

Само 4 минути след антракта гостите откриха резултата. Ойхан Сансет довкара отбитата от Куртоа топка в мрежата – 0:1.

В 58-ата минута Иняки Уилямс пропусна златна възможност да удвои преднината на баските. Куртоа спаси удара му.

Така се стигна до 71-ата минута, когато реферът отсъди леко пресилена дузпа за Реал. Той посочи бялата точка за фал на Берчиче срещу Милитао в пеналта. Очаквано с отговорността се нагърби Карим Бензема. Носителят на „Златната топка“ за 2022 година би право средата и изравни – 1:1.

Попадението е под №238 за Бензема с екипа на Реал Мадрид. Веднага след гола Карим бе сменен в 73-ата минута, за да изправи на крака и да обере овациите на трибуните на „Сантяго Бернабеу“. Бензема напуска кралския клуб с рекорден брой спечелени трофеи – 25.

В 79-ата минута Винисиус прати топката в мрежата на гостите. Съдийската бригада обаче отмени попадението заради засада. Малко преди края бразилецът имаше претенции и за дузпа, но те не бяха уважени.

Реал Мадрид – Атлетик Билбао 1:1

Голмайстори: 0:1 – Ойхан Сансет (49), 1:1 – Карим Бензема (72 дузпа)

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал, Милитао, Рюдигер, Начо, Кроос, Камавинга, Себайос, Родриго, Винисиус, Бензема

Атлетик Билбао: Симон, Де Маркос, Вивиан, Паредес, Берчиче, Весга, Ерера, Сансет, И. Уилямс, Н. Уилямс, Гурусета